2020. május 24., vasárnapMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Rákkeltő anyag van a talajban Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat

Hirdetés

Rákkeltő anyag van a talajban Borsodban, be kellett zárni egy ásványvízkutat

Rákkeltő anyaggal szennyezett, ezért be kellett zárni a több mint 50 éve működő Borsodi Víz múcsonyi ásványvízkútját – írja a Blikk.

A lap beszámolója szerint a kútban tavasszal a PVC gyártásához is használt vinil-kloridot mutattak ki, amely a WHO- és az EU-besorolások szerint 1-es kategóriájú rákkeltő anyag, így a termelést le kellett állítani.

Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa a lapnak azt mondta, ők minden előírást betartottak, ezért biztos volt abban, hogy nem a cég a felelős a mérgezésért, és felkért egy igaz­ságügyi szakértőt, derítse ki az igazságot.

A szakértő pedig arra jutott, hogy évtizedekkel ezelőtt, a BorsodChemnél történhetett a mérgezés. Németh Csaba igazságügyi szakértő, hidro- és mérnökgeológus a lapnak azt mondta, a BorsodChemnél szigetelés nélküli agyagmedencében tárolták a veszélyes anyagokat betonmedencék helyett, a vinil-klorid pedig ekkor kerülhetett a talaj mélyebb rétegeibe is, és a mérgezés most érte el a kút környékét. Hozzátette, a borsodi talaj egyébként is kedvezett a méreg terjedésének, mert a korábbi bányák miatt más a talaj szerkezete.

Hirdetés

Félek, hogy a Borsodi Víz bezárása csak a jéghegy csúcsa

– tette hozzá a szakértő, aki a megengedett érték (0.5 mg/I) közel hússzorosát, 9.9 mg/I vinil-kloridot mutatott ki a vízben és a talajban is.

A Borsodi Víz mindenesetre bezárt annak ellenére, hogy a tulajdonos egy új gyártósort is üzembe állított a termelés növelésére. “A munkások többségét el kellett bocsátanom, de a fejlesztési kölcsönt ugyanúgy fizetnem kell, mintha folyna a termelés” – mondta a tulajdonos, aki perre készül, első körben a bírósági eljárás idejére függesztetnék fel a PVC-gyártást.

A BorsodChem a Blikk kérdéseire azt írta, tudnak a szennyezésről, mert az ásványvizes cég (BRAND Hungary Ásványvíz-forgalmazó Kft.) kártérítési igényt jelentett be náluk, de hangsúlyozzák, hogy a cég által felkért szakértő nem a hatóság által kirendelt független szakértő volt. A BorsodChem közleménye szerint így ők is beszereztek egy szakértői véleményt, “amely azonban egyértel­műen cáfolja a kárigénnyel fellépő BRAND Hungary Kft. állításait és a szennyeződést cégünk működésétől független okra vezeti vissza”, ezért a kárigényt visszautasították.

A BorsodChem állítja, hogy a tevékenysége és a szennyeződés között nincs összefüggés, de azt nem részletezték, hogy az ő szakértőjük szerint mi okozta a szennyezést.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20191017_Rakkelto_anyag_van_a_talajban_Borsodban_be_kellett_zarni_egy_asvanyvizkutat#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megadtuk az állami garanciát: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel

Megadtuk az állami garanciát: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Orbán …