2019. március 25., hétfőMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Putyin a görögöket is bevenné a déli gázszállításba

Hirdetés

Putyin a görögöket is bevenné a déli gázszállításba

Moszkvában tárgyalt egymással pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón pedig kiderült, Oroszország kész mérlegelni annak lehetőségét, hogy görög vállalatok is részt vegyenek az orosz gáz Európába szállításában a déli útvonalon – írja az MTI.

Putyin úgy fogalmazott, Moszkva erről mind Athénnel, mind Ankarával egyeztet, emellett pedig kiemelte, hogy ugyan gáz egyelőre még nem halad át rajta, de gyakorlatilag már megépült a Görögországból Oroszországba vezető csővezeték. 

Ciprasz szerint műszakilag megoldható, hogy az eredetileg azerbajdzsáni gáz szállítására tervezett Transz-Adriai Csővezeték (TAP) orosz gázt is fogadjon, ami szerinte az európai gazdaság hasznára is válhat. A görög miniszterelnök álláspontja szerint egyébként az Európai Unió kettős mércét alkalmaz a Török Áramlat Görögország és Olaszország irányába történő meghosszabbításával kapcsolatban,

Hirdetés

egyfelől ösztönözve, másfelől pedig akadályozva azt.

Felajánlotta emellett azt is, hogy hazája hídszerepet töltsön be az EU és Moszkva között, amire a jelek szerint Putyin is kapható lenne: az orosz elnök reményét fejezte ki, hogy a két ország túl tud lépni a két ország hagyományosan jó viszonyát megbolygató júliusi incidensen. Ez persze egyébként nem túl meglepő, a Görögországban felhasznált gáznak több mint a fele, az olajnak  pedig mintegy 10 százaléka orosz importból származik.

A két vezető a kercsi incidensről, az EU és Oroszország viszonyáról, valamint a ciprusi rendezés kérdéseiről is beszélt egymással, emellett pedig négy kormányközi megállapodás is született 

  • a szervezett bűnözés elleni fellépés,
  • a sport,
  • a közlekedési infrastruktúra fejlesztése
  • és a vámügy területén való együttműködésről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/12/07/vlagyimir-putyin-gorogorszag-oroszorszag-gazszallitas-torok-aramlat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lázár János: Nyugat-Európa élelmiszeripari szemetét ráöntik az országra

Az nem fog menni, hogy ezek a multinacionális cégek Nyugat-Európa élelmiszeripari szemetét ráöntik az országra, …