2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Össztűz alá vették az Alibaba alapítóját

Hirdetés

Össztűz alá vették az Alibaba alapítóját

Kemény támadták az Alibaba alapítóját, Jack Mat, miután közölte, a technológiai cégeknél dolgozó fiataloknak „hatalmas áldásként” kellene tekinteniük arra, hogy túlórázhatnak. A milliárdos szerint heti hat napon át dolgozni reggel 9-től este 9-ig, óriási lehetőség a munkavállalóknak.

Komoly ellenérzéseket váltott ki Jack Ma, amikor a múlt héten levélben fejezte ki sajnálatát az Alibaba munkavállalói felé, hogy sokan nem tudják kihasználni a túlórában rejlő „hatalmas lehetőségeket”. A milliárdos jelezte, a 996-os munkaidő szerinte „nagy áldás”. A 996-os modell reggel 9-től este 9-ig tartó munkát jelent, heti hat napon keresztül – írja a CNBC.

A technológiai sztárvállalkozó véleményét azonban nem mindenki osztja. A múlt hónapban például a kódmegosztó GitHub aktivistái indítottak el egy párbeszédet a 996-os modellről, és arra jutottak, hogy az ilyen formában dolgozó alkalmazottak komolyan ki vannak téve a kiégés veszélyeinek.

Jack Ma szerint áldás, hogy a fiatalok túlórázhatnakForrás: AFP/Str

Jack Ma viszont határozottan képviseli a véleményét, hogy a fiatalok számára kiváló lehetőség a 996-os munkamodell. Szerinte éppen ebben az életszakaszban kellene a dolgozóknak lecsapni a lehetőségre. Hozzátette, a dolgozói elkötelezettség kiemelt fontosságú egy vállalat sikerében.

Hirdetés

Ezzel együtt Ma szavai komoly ellenérzéseket váltottak ki az internetes közösségben.

Sokan azzal vágtak vissza, hogy az ilyen mértékű túlóra valójában csak a munkaadóknak „hatalmas áldás”.Mindazonáltal az Alibaba alapítója nincs egyedül a véleményével. Novemberben például a Tesla alapítója, Elon Musk írta ki a Twitterre, hogy „még senki nem változtatta meg a világot heti 40 órában”.

Jack Ma azonban vasárnap már finomította a megjegyzését, és kiemelte, a túlóra lehetőségét meg kell adni a dolgozóknak, de az nem helyes, ha azt a cégek kikényszerítik. Hangsúlyozta, azok a vállalatok, amelyek kényszerrel túlóráztatják a munkavállalókat bukásra vannak ítélve.

Elon Musk is híve a hosszú munkaidőnekForrás: AFP/David Mcnew

Az Alibaba elnökének megjegyzése egyébként azt követően látott napvilágot, hogy csütörtökön megjelent egy véleménycikk a People’s Daily című kínai központi lapban, amely azzal érvelt, hogy a 996-os munkamodell konkrétan megsérti a kínai törvényeket. Az érvényben lévő jogszabályok ugyanis azt írják elő, hogy az átlagos munkaidő nem haladhatja meg a heti 40 órát Kínában.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20190415-alibaba-jack-ma-munka-tulora-elon-musk.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

Ha a Magyar Államkincstár jóváhagyta a kérelmet, a nagycsaládosoknak fél évük marad az autóvásárlásra. A Magyar …