2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Hirdetés

Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Az útdíjak drasztikus, a hivatalosan bejelentett 5,8 százalékot többszörösen meghaladó mértékű emelése, az üzemanyagárak növekedése, a kgfb-díjak irreális mértéke, a megállíthatatlan munkabérspirál és munkaerőhiány, valamint a hazai közúti áru- és személyszállítási piac védelmének súlyos hiányosságai miatt összeomlás közeli helyzet alakult ki a fuvarozási ágazatban – közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE).

A jelenlegi fuvardíjak mellett az ellátási lánc fenntarthatatlan, ez a tarifaszint irreális igény a megrendelők részéről, az áruk szállítására rakodó terhet közösen kell vállalnia az ellátási lánc minden szereplőjének!

– írja az MKFE.

A szervezet közleménye szerint az alacsony fuvardíjak miatt a kevésbé tőkeerős családi- és mikrovállalkozások után már a legnagyobb cégeket is elérte a recesszió: tisztességes árrés híján tömegesen állnak le a nehéztehergépjárművek, amelyek helyét – hatékony ellenőrzés hiányában – gyakran az EU-n kívülről érkező, a szürkegazdaságban tevékenykedő fuvarozók veszik át, és ebben partnerek azok az árukibocsátók, fuvarszervezők is, amelyek a nagyobb haszon reményében szemet hunynak a szabálytalanságok felett, megbízást adnak a tisztességesen tevékenykedő vállalkozások árai alá kínáló, szürkegazdaságban mozgó csalóknak.

Hirdetés

A szervezet szerint ez a spekuláció veszélyezteti a hazai fuvarozók bevételeit és foglalkoztatottságát, csökkenti az össznemzeti adóbefizetések mértékét, valamint a vállalkozások leállása miatt jelentős iparűzési adó kiesést okoz az érintett települések önkormányzatainál, hátráltatva ezzel a régió fejlődését.

Az MKFE ezért felszólítja a hazai logisztikai szektor minden szereplőjét, hogy mérlegeljék, a pillanatnyi haszonszerzés céljából érdemes-e kockáztatni egy megbízható rendszer működését, veszélyeztetve a teljes hazai, sőt az Európai Unió egészének ellátási láncát.

Az MKFE egyben azonnali, és hatékony együttműködést kér a kormányzattól a magyar fuvarozói ágazat piacainak védelme érdekében, mert miközben az EU Mobilitási Csomagja súlyos csapást mér a kelet-közép európai fuvarozókra, a magyar vállalkozásokat senki nem védi meg a szabályok alól kibúvó, etikátlan üzleti magatartást tanúsító, elsősorban harmadik országos fuvarozóktól.

Az érdekképviselet ezért a fuvardíjak azonnali emelését szorgalmazza, ehhez kérik az árukibocsátók felelős együttműködését is.

Forrás:
http://hvg.hu/kkv/20190423_Osszeomlas_fenyegeti_a_fuvarozokat_az_alacsony_fuvardijak_miatt#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csúcson jár a csok az országban

Csúcson jár a csok az országban

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2020 …