2019. január 20., vasárnapMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Őrülten felpörgették a közbeszerzéseket tavaly

Hirdetés

Őrülten felpörgették a közbeszerzéseket tavaly

Áltálában nagyjából 1500-2000 milliárd forintnyi értékű közbeszerzés zajlik egy évben, tavaly viszont 3457 milliárd forintért írtak közbeszerzéseket, mondta Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság vezetője az MTI szerint a köztévén.

Mindez több mint 8800 eljárást eljárást jelentett, de az összefoglaló szerint Rigó nem tért ki arra, hogy szerinte miért akart ennyivel több pénzt kiszórni tavaly az állam. 

Rigó ráadásul

a nagy közbeszerzési versenyre volt büszke,

Hirdetés

egy nagyon korlátozottan használható mutató alapján. 

Szerinte 2016-ban egy tenderre átlagosan 6 ajánlat érkezett, tavaly pedig az átlagos  ajánlattevők száma már nyolcra emelkedett, szóval nagyobb a verseny. Sajnos valószínűleg akkor az olyan számítások elkerülték a figyelmét, ami alapján egész iparágak lehetnek kartellek vagy a korrupció fogságában. Mészáros Lőrincéknek vagy Tiborczéknak például látványosan kevesebbet kellett eddig versenyeznie, ha csak a legszembetűnőbb nagy értékű példákat akarjuk megnézni.  

A Korrupciókutató Központ számításai alapján 2009-2016 közt 2090-3300 milliárd forint közvetlen kár ért minket a közbeszerzéseink kapcsán, azaz a közbeszerzésünk értékének 15-24 százalékát lényegében ellopják. Ez kiugróan sok, lényegében ha átlagosan az össszes közbeszerzésünk negyedét ötödét ellopják, akkor csak tavaly 7-800 milliárd ment ki tisztán a bűnözőknek.

Rigó azt is megfontolhatná, hogy például a GVH pont a közbeszerzőknek szánt oktatóanyagában 2015-ben és 2016-ban is kimondta, hogy a hazai “közbeszerzések kartellfertőzöttsége magasnak mondható”. Amit nyugodtan mondhatunk hétköznapibb nyelven úgy is, hogy erősen szétlopják az egészet. 

Külön érdekes, hogy a közbeszerzési csalásainknál úgy tűnik, mintha a kis értékű ügyekben nagyon akarnánk intézkedni, a nagy értékű lopásgyanúknál viszont nagyon nem, azok jól vannak úgy. Épp ezért is mond a valóságról keveset a Rigó által büszkén emlegetett mutató egyébként, értékben is kellene differenciálni legalább.  

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2018/02/05/orulten_felporgettek_a_kozbeszerzeseket_tavaly/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Bangóné Borbély Ildikó megkeresésére beérkezett az első rabszolgatörvényt elutasító nyilatkozat az egyik legnagyobb állami vállalattól, …