2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ömlik az unióba a piszkos áram, a legtöbb éppen Magyarországra

Ömlik az unióba a piszkos áram, a legtöbb éppen Magyarországra

Az Európai Unió szigorúan szabályozza a szén-dioxid kibocsátást az unió területén, de azzal ma még nincsen gondja, ha az uniós tagállamok kívülről, szenes erőművekben előállított villamos energiát vásárolnak. Mi magyarok, például Ukrajnából és Szerbiából. Ugyanakkor ez ökológiailag ostoba hozzáállás – figyelmeztet friss tanulmányában a Sandbag nevű brit think tank.

Szintetikus long

Kezdjük egy elsőre talán rémisztően technikai szakkifejezéssel, a környék nem uniós áramtermelői, ukránok, szerbek, bosnyákok, albánok szintetikus hosszú kvótapozícióban vannak. Ez meg mit jelent? A long, vagyis hosszú pozíció azt jelenti, hogy valaki egy adott termék áremelkedésében érdekelt. A nem uniós erőműveknek az európai uniós kvótapiac nem közvetlenül érdekes, nem részesei ennek az egésznek, ezért a pozíció szintetikus. De azért hosszú, mert amikor az uniós kvóta drágul, mindenki, akit az nem érint, sokkal jobb helyzetbe kerül, nagyobb lesz a termelésének az árelőnye.

Ha 1 MWh villamos energia előállításához 1 tonna CO2-re (azaz 1 egység kvótára) van szükség, akkor egy uniós erőmű 1 MWh áram előállításánál 25 euró versenyhátrányból indul. A mintegy 60 eurós végtermékár figyelembe vételével ez behozhatatlan. Az Európai Unió merő jószándékból és zöld hozzáállással, de mégiscsak a saját vállalatait szívatja, hiszen a környező országok cégeire nincsen hatása, így az unióval határos, nem-uniós államokból ömlik be a szenes erőművek árama.

Mérhető lenne

Pedig a villamos energia útja nyomon követhető, ki lehetne olyan szabályokat alakítani, hogy a szén-dioxid kibocsátást minden uniós felhasználású áramban érvényesítsük. Ez a policy lehetne a határokon átnyúló szén-dioxid-kiigazítás, amely ösztönözné az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelést a szomszédos államokban is.

Lássunk néhány adatot a tanulmányból!

  • Az EU egyre inkább áramimportőrré válik, 2017-ben még csak 3 TWh volt az import, 2019-ben már 21 TWh.
  • Az import olyan országokból érkezik, ahol nulla vagy közel nulla a szén-dioxid kibocsátás büntetési tarifája.
  • Az importált villamos energia előállítása becslések szerint 26 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával járt, ez több, mint a teljes olasz kibocsátás.
  • A bruttó uniós villamosenergia-import 2019-ben 1,6 milliárd eurót tett ki, ha erre a volumenre kifizették volna az unión kívüli erőművek is a kvótát, az 630 millió euró bevétellel járt volna.
  • A Nyugat-Balkán, ahonnan hozzánk is jön áram, egész Európa legszennyezőbb energiapiaca,
  • Állítólag 57 GW kapacitásnyi új szénerőműprojekt van most is a csőben, például Törökország (34 GW), Egyiptom (11 GW), Bosznia és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/01/29/omlik_az_unioba_a_piszkos_aram_a_legtobb_eppen_magyarorszagra/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Jön az új Széchenyi Kártya, fejenként 250 milliós támogatást kaphatnak a turisztikai cégek

Jön az új Széchenyi Kártya, fejenként 250 milliós támogatást kaphatnak a turisztikai cégek

Igényelhető a legújabb Széchenyi Kártya, amely 0 százalékos kamattal segíti a turisztikai vállalkozásokat – jelentette …