2020. február 22., szombatMa Eleonóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2020.02.22. Eleonóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nyakunkon a válság, ha hihetünk a mágikus hozamgörbének

Hirdetés

Nyakunkon a válság, ha hihetünk a mágikus hozamgörbének

Miután a 2008-as válságot egyetlen valamirevaló elemzőnek vagy politikusnak sem sikerült előre látnia, azóta e két ősi mesterség űzőinek egyik kedvenc időtöltése lett az újabb válsággal való riogatás. Orbán Viktor miniszterelnök például már tavaly év elején megjósolta, májusban pedig a kormány el is kezdte védeni a gazdaságot. De olyannyira nem új műfajról van szó, hogy egyes tőzsdei mutatók már jó öt éve megjövendölték a közelgő összeomlást. Nem mintha nem lenne ok a riogatásra:

Hirdetés

Donald Trump a televízió képernyőjén a New York-i tőzsdén 2017-ben.

Donald Trump a televízió képernyőjén a New York-i tőzsdén 2017-ben.

Fotó: Drew Angerer / Getty Images Hungary

Mindezek mellett pedig a héten egy, a recessziót hagyományosan nagy biztossággal előrejelző kötvénypiaci mutató is felsorakozott a válságjelek közé.

Ez utóbbi az elsőre kissé talán misztikusan hangzó fordított (inverz) amerikai kötvénypiaci hozamgörbe, amely az elmúlt tíz amerikai recesszió mindegyikét előjelezte.

Ez alapján a 16 ezer milliárd dolláros (azaz a kínai gazdaság éves kibocsátásánál valamivel nagyobb, az amerikainál valamivel kisebb) forgalmat bonyolító kötvénypiac arra számít, hogy hosszabb távon romlani fog az Egyesült Államok gazdasági helyzete. Az Egyesült Államok gazdasági helyzete pedig (2008-hoz hasonlóan) ma is alapvető meghatározója annak, hogy mi történik a világgazdaságban és különösen Európában.

Kérdés persze, hogy lehet-e még hinni egy ilyen klasszikus mutatónak, a 2008-as válság óta a nyugati világ egy merőben nemnormális pénzügypolitikai időszakot él, amelynek folyományaként a hagyományos pénzügyi alapigazságok közül egy csomó megkérdőjeleződött. Így pedig könnyen lehet, hogy a kötvénypiaci hozamgörbékben sem lehet már bízni.

Inverz görbe

A fordított kötvénypiaci hozamgörbe egyébként nem különösebben bonyolult boszorkányság.

  • A hozamgörbe a rövid és hosszú lejáratú államkötvények másodpiaci hozama közti különbséget jelzi, magyarul azt, hogy a 2 vagy a 10 éves lejáratú kötvény után kell több kamatot fizetnie az államnak.
  • A hozam a kockázat jele: minél magasabb egy adott befektetés kockázata, jellemzően annál nagyobb hozamot kér érte a racionális befektető.
  • Normális esetben a rövid lejáratú kötvényeknek alacsony, a hosszú lejáratúaknak magasabb a kockázata. Egy-két éves távlatban relatíve könnyű előre látni, hogy hogy fog muzsikálni egy adott gazdaság, és ebből fakadóan az adott ország fizetőképességét is könnyebb belőni.
  • Ha valaki most vásárol mondjuk egyéves magyar állampapírt, akkor a magyar költségvetés és a gazdaság helyzete alapján nem kell attól tartania, hogy a magyar állam nem tudja majd visszafizetni a kölcsönt. Viszont aki 30 éves államkötvényt vesz, az már jóval bizonytalanabb bizniszbe vág bele, hiszen a fene se tudja, hogy hogyan fog kinézni a magyar gazdaság 30 év múlva.
  • Mindemellett normális esetben hosszabb távon magasabb lesz az infláció, mint rövid távon, azaz mire a befektető realizálja a hosszabb távú kötvény hasznát, az vásárlóértéken kevesebbet fog érni: ha az elmúlt tíz évből indulunk ki, a pénzromlás miatt jobban jár az ember, ha egy év múlva csinált ezer forintos profitot, mintha tíz év múlva 1300 forintosat (tíz év alatt olyan 34 százalék volt az infláció). Ez is belejátszik abba, hogy többet kérnek a hosszabb távú papírokért.
  • Ezzel szemben az inverz/fordított hozamgörbe azt jelenti, hogy a befektetők magasabb hozamot kérnek a rövid távú, mint a hosszú lejáratú kötvényekért.
  • Ez lényegében azt jelenti, hogy a 15 ezer milliárd dollár mögött álló szereplők kollektíve úgy érzik, súlyosabbak a rövid távú kockázatok, mind a hosszabb távúak.
  • Ha pedig valakik a 30 éves lejárattal járó kockázatokat is szívesen vállalják, mint akár az 1 vagy 3 hónaposat, akkor a gazdasági helyzet gyors romlásával kalkulálnak.

Ez persze azt is jelenti, hogy mindez csak befektetői várakozás, a befektetők pedig sokszor lyukra futnak.

Ahogy az Economist fogalmaz eheti címlapsztorijában, értelmet keresni a pénzpiacokban olyan, mint szabályszerűségek után fürkészni a háborgó tengeren: a pillanatnyi ár a vevők és eladók érzelmeinek, elfogultságának és hidegfejű kalkulációinak elegye. Ugyanakkor az inverz hozamgörbe eddig a recesszió egyik legbiztosabb előrejelzője volt: bár […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/08/16/inverz_forditott_hozamgorbe_amerika_kotvenypiac_recesszio_gazdasagi_valsag_trump_kina_kereskedelmi_haboru_bizyontalansag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bayer Zsolt szerint börtönbe kellene zárni a feleségéről író újságírót

Bayer Zsolt szerint börtönbe kellene zárni a feleségéről író újságírót

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek. Feliratkozom! Jobb …