2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem vagyunk orosz kémbank – reagált a Budapestre költöző IIB

Hirdetés

Nem vagyunk orosz kémbank – reagált a Budapestre költöző IIB

Március 20-án, 14 órakor egy közleményt adott ki a Nemzetközi Befektetési Bank (IIB). Korábban elsőként az Index írt arról, hogy milyen kedvezményeket nyújt a magyar kormány ahhoz, hogy az IIB Budapestre költözzön.

Mint az intézmény most egy hivatalos közleményében leszögezte: az elmúlt napokban számos, magyar és nemzetközi hírügynökség érdeklődött a banknál annak tevékenységével kapcsolatban és sok olyan cikk is megjelent a médiában, amelyre az IIB-nek reagálnia kellett.

Nem vagyunk oroszok

A bank pontokban foglalta össze a véleményét, amelyekben nemzetköziségét, uniós tagjainak többségét hangsúlyozta és tagadta, hogy a bank tevékenysége orosz titkosszolgálati érdekeket követne. Mint az IIB írta: a sajtó előszeretettel titulálta a bankot „Oroszország Nemzetközi Befektetési Bankjának”

A bank szerint azonban

Hirdetés

a Nemzetközi Befektetési Bank nem orosz, hanem egy nemzetközi fejlesztési pénzügyi szervezet, amelyet szuverén államok hoztak létre, az ENSZ 1970 /11417-es számú nemzetközi megállapodása alapján.

A közlemény hivatkozik a nemzetközi hitelminősítők (Fitch Ratings, Moody’s Investors Service és S&P Global) besorolására is, amely az IIB-t nemzetek feletti, szupranacionális szervezetnek titulálja.

Több az uniós tag

A tulajdonosok között az Európai Unió tagjai a szavazásra jogosító részvények több mint 50 százalékát ellenőrzik – írja a bank. Ez az érv meglepő módon az angolszász médiában is gyakran előjött az elmúlt hetekben, bár természetesen ez annyiban csalóka, hogy retrospektíve ma már az egykori szovjet blokk valamennyi gazdasági, vagy katonai szervezete is több mint 50 százalékban uniós többségű lenne.

Bár a bank chartája alapján a bank valamennyi nemzetközi tisztviselője függetlenül végzi a munkáját az állampolgárságától, vagyis nem a nemzetét képviseli, de azért az IIB leszögezi, hogy a legfontosabb vezető testületben az uniós állampolgárok vannak többségben, négy székük van a hatból. Hasonlóan a hitelek és a hosszú távú szerződések is nagyobb részt uniós országokra fókuszálnak.

Nem a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/03/20/nem_vagyunk_orosz_kembank_-_reagalt_a_budapestre_koltozo_iib/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kétszer annyi sört és medencét veszünk a hőség miatt

Jelentősen megnőtt az elmúlt napokban az ásványvizek, üdítők, sörök és jégkrémek forgalma a hőség miatt …