2019. március 23., szombatMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Nem hoztak megtakarítást az Elios lámpái

Hirdetés

Nem hoztak megtakarítást az Elios lámpái

Nem csökkentek érdemben a villanyszámlák Siófokon, sem Hódmezővásárhelyen attól, hogy a települések az Elios LED-lámpáival korszerűsítették a közvilágítást – derült ki a Népszava cikkéből.

Siófokon a város 6900 lámpája közül 4600-at újítottak fel 2012 és 2015 között több lépésben. A város 2012-ben – amikor még december végéig a régi lámpák világítottak – 101,8 millió forintot költött a közterületi fényforrások villanyszámlájára. 2017-ben pedig 66,1 milliót. Ez 35 százalékos csökkenés, csakhogy ugyanebben az időszakban az áram ára 38 százalékkal esett vissza.

Egzakt módon teljesítménycsökkenés nem határozható meg.

– állapította meg az önkormányzat. 

Hirdetés

Ez a helyzet Hódmezővásárhelyen is, pedig a Csongrád megyei – akkor még Lázár János vezette város tapasztalata különösen fontosak, ugyanis az itteni megvalósítás adta a referenciát az akkor Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődött Elios Innovatív Zrt. – illetve jogelődje, az ES-Holding – az ország több városában megvalósított beruházáshoz, amelyeket az  EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerint vitatható pályázatokon nyert el. 

Az OLAF 35 Elios-közvilágítási tendernél talált szabálytalanságokat, 17 esetben pedig komoly összefonódásokra bukkant a kiíró önkormányzatok, a tendert lebonyolító tanácsadó cégek és a nyertes ajánlattevő között. A Polt Péter vezette ügyészség nem talált bűncselekményre utaló jelet.

Az OLAF javaslatára jelenleg az Európai Bizottság dönt arról, visszakéri-e Magyarországtól az érintett közvilágítási felújításokra adott összesen 13,5 milliárd forintot.

Hódmezővásárhelyen a karbantartási díj is furcsa görbét rajzol: a 2011-ben még 21 milliós éves kiadás után 9 milliós csökkenésre számítottak, de éveken át mégsem volt csökkenés, majd váratlanul mindössze 2-4 millióra csökkent, 2017-re viszont ismét 19 millióra nőtt.

 A Direkt36 Keszthelyen vizsgálta meg az Elios-lámpák hatását: bár a beruházástól a város azt várta, hogy közvilágítási és ehhez kötődő karbantartási kiadásaik 50 százalékkal csökkennek. azonban ez sem következett be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/12/07/nem_hoztak_megtakaritast_az_elios_lampai/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csökkent a magyar agrárexport

Csökkent a magyar agrárexport

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja csökkent, importja pedig nőtt tavaly, így az ágazat külkereskedelmi …