2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Munkásszállónak használják az önkormányzati bérlakást, a lakók tehetetlenek

Munkásszállónak használják az önkormányzati bérlakást, a lakók tehetetlenek

Egyre többféle módon jelenik meg a munkaerőhiány a magyarországi lakosok életében. Rövidül a kormányablakok nyitvatartása, korábban bezár a kisbolt, kimaradnak a tömegközlekedési járatok, de közben emelkedik az átlagbér. Az országos munkaerőhiány viszont nem ugyanúgy érinti a különböző magyar megyéket: miközben a dunántúli cégek egymással rivalizálnak a dolgozókért, Szabolcsban tovább nőtt a munkanélküliség. Ez pedig ahhoz vezet, hogy felpörög a belföldi munkaerő-vándorlás.

Mivel egyelőre nem épül elég lakhely a távolról érkező dolgozóknak, ezért egyre különösebb megoldásokat találnak ki, Tiszaújvárosban a Mol gigaberuházása mellett több ezer fős konténervárost építettek a munkásoknak, és az is egyre többször jelenik meg a sajtóban, hogy illegális munkásszállókat üzemeltetnek budapesti bérházakban. A VII. kerületben egy önkormányzati irodában lefektetett matracokon szállásoltak el munkásokat.

Az új beköltözők a házban élők sok esetben szerint hangosak, szemetelnek, és nem törekednek a jó kapcsolat kialakítására a szomszédokkal, mivel tudják, hogy csak ideiglenesen laknak az épületben. De a helyzet senkinek sem jó igazán, a vendégmunkások nem lakhatásra kialakított helyiségekben élnek, zsúfolt szobákban, matracokon alszanak. És ez csak egy példa, az illegális munkásszállásokról szóló hírek egyre gyakrabban kerülnek be a hírekbe, a Magyar Hang székesfehérvári munkásszállókról írt, amik illegálisan működnek, az önkormányzat mégsem tesz ellenük.

A probléma bonyolult, a megoldása sem egyszerű. Egyszerre kell számba venni a jelenség különböző vetületeit, választ kell keresni a lakás- és foglalkoztatáspolitikai kérdésekre is. Miért olyan alacsonyak a bérek bizonyos szakmákban, hogy a dolgozók nem tudják megfizetni a tisztességes lakhatást? Vagy nem is a bérek alacsonyak, hanem a lakhatási költségek szálltak el? Vagy mindkettő? Az államnak kellene szállókat építenie és tovább emelnie a minimálbért, vagy a cégeknek kellene emelniük a fizetéseket, esetleg szállást biztosítaniuk? Vagy igazából minden rendben van, és az alkalmi segédmunkások megérdemlik a sorsukat, hiszen a továbbképeznék magukat, akkor lehetne jobban fizető állásuk, és nem is kellene alacsony komfortfokozatú munkásszállókat keresniük?

Na, ezek azok kérdések, amik már nem igazán foglalkoztatják a zuglói Szabács utcában álló bérház lakóit.

Őket ugyanis az érdekli, hogy nyugodtan élhessenek az otthonaikban, minél előbb.

A házban pár éve jelentek meg először idegen férfiak. A cipőjük gyakran malteros volt, a kantáros ruháikat festék pöttyözte, mondták a lakók az Indexnek. De nyilván nem ez zavarja a lakókat, hanem a hangoskodás. Meg az, amikor szétverték a pincét.

DSC 7131

Fotó: Bődey János

Befoglalták a közös tárolót

Nehéz eldönteni, hogy a zuglói lépcsőház azért tűnik nyomasztónak, mert tudjuk, hogy egy illegális munkásszálló működik az egyik önkormányzati bérlakásban, vagy csak a szűkös és sötét épület árasztja ezt a hangulatot. Valószínűleg egyik sem segít.

Alig fél perce érkeztünk meg, amikor már egy olyan pincét mutat meg nekünk az egyik lakó, amit korábban egy, házban csak ideiglenesen megszálló férfi teljesen átalakított, pontosabban szétvert. A közös tárolóként használt pincehelyiségben a férfi összetörte a falécekből kialakított tárolórekeszeket, azokat, amikkel kijelölték és zárhatóvá tették a különböző lakókhoz tartozó pincerészeket.

Amikor számon kérték a pincét befoglaló férfit, hogy mégis mit csinál, a házban lévő egyik önkormányzati szociális bérlakásban él férfire, Bélára hivatkozott. Béla ötlete volt, hogy szorítsanak össze egy sarokba mindent a tárolóból, hogy legyen benne több szabad hely. A lakók értékei nem tűntek el, de a rongálás miatt feljelentés tettek. Béla 250 óra közmunkát kapott.

Egyik lakó látta is, hogy sepreget az Örs vezér téren

– mondja Endre, hozzátéve, hogy kevésnek tartja ezt a büntetést.

“Szétverték mindet, hogy helyet csináljanak, és aztán vízcsövekkel pakolják tele a pincét, de nem ilyen konyhai vízcső, hanem azt a nagy, vastag, ipari változatot, amiket a falakban szoktak beépíteni az építkezéseken” – magyarázza nekünk Endre, aki szerint ez a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy építkezésekre jártak dolgozni […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/12/05/illegalis_munkasszallo_zuglo_onkormanyzati_berlakas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A vásárlások értékének negyede Budapesthez kötődik

A vásárlások értékének negyede Budapesthez kötődik

A kiskereskedelmi árak átlagosan 2,9 százalékkal emelkedtek 2019-ben. A kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,2 százalékkal nőtt Magyarországon, az …