2020. január 20., hétfőMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 312,00 Ft
2020.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 312,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mindenki nagyon feszíti a húrt, előbb-utóbb el fog pattanni

Hirdetés

Mindenki nagyon feszíti a húrt, előbb-utóbb el fog pattanni

Nyolc hónap telt el eddig az évből, és ezalatt a legfontosabb tőzsdeindexek közül az amerikai Nasdaq 22, a Dow Jones 15, az S&P 500 pedig 19 százalékot drágult, nagyon az európai indexek sem maradtak le, a német DAX, az európai Stoxx500 és a francia CAC is 15-18 százalékot lépett feljebb. A Budapesti Értéktőzsde inkább a korábbi években húzott bele, az idén eddig csak topogott (2-3 százalékot azért emelkedett).

Teljességgel érthetetlennek tűnik

A nemzetközi vállalati eredmények nem rosszak, és a tőzsdéknek végül is ezeket kell a leginkább tükröznie, de a nagy optimizmus alighanem teljesen másról szól. Török Lajos, az Equilor Zrt. vezető elemzője szerint

az év elején is már látható politikai, gazdaságpolitikai kockázatokból szinte semmi nem oldódott meg.”

Hirdetés

Még mindig nem dőlt el a brexit, immár 400 napja tart az önsorsrontó amerikai–kínai kereskedelmi háború, Európa gazdasága lelassult, egyedül az európai választásokon vagyunk túl, az legalább tőzsdei szempontból jól zárult, a vártnál kevésbé törtek előre a szélsőségesek.

Csak a bizonytalanság biztos

A fenti gazdaságpolitikai kérdéseknek tőzsdei szempontból azért van kifejezetten kellemetlen hatása, mert a vállalatok a bizonytalanságot, a tervezhetetlenséget utálják a legjobban. Olyan kérdéseket tesznek fel ilyenkor a vállalatvezetők, amelyekre nem tudják a választ és úgy nehéz továbbhaladni:

  • Vége lesz a kereskedelmi háborúnak, vagy merhetek Kínába befektetni?
  • Ha inkább Indiába teszem át a gyártást, mi a garancia arra, hogy Donald Trump nem fordul gyorsan India felé?
  • Nagy-Britannia a vámunió tagja marad, vagy gyorsan szaladjak el onnan messzire?

Amikor ilyen nagy a bizonytalanság, defenzív befektetéseket szokás venni (közszolgáltatókat, gyógyszercégeket, szemétszállítókat, aranyat, dollárt, svájci frankot).

Ám a FED közbeszól

Vagyis ez lenne a megszokott menetrend, de a világ nagyon megváltozott, és ahogy Donald Trump nem is teljesen alaptalanul gondolja, kicsit meg is őrült. Az amerikai elnök a kereskedelmi háborús logika mentén gondolkodik és állandó vitában áll a monetáris logikával működő FED-del, vagyis az amerikai jegybankkal.

Azok a nagy intézmények (Európában az ECB és az Egyesült Államokban az említett FED) ugyanis, amelyek a gazdaság élénkítéséért felelnek, ma már akkor is élénkítenek, ha ez valójában még nem feltétlenül indokolt.

Vagyis fogalmazzunk pontosan, Európában eléggé indokolt, itt van lassulás és az élénkítés ugyebár a recesszió ellenszere, de az Egyesült Államokban az élénkítés most ciklus erősítő, vagyis prociklikus.

<img id="kep_szerkfoto_image_29460885" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2946/29460/294608/29460885_da0db0909b29e98b45b7f979236da085_wm.jpg" alt="Jerome Powell az amerikai jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankrendszer a Federal Reserve System (Fed) […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/09/11/csak_azert_emelkednek_a_nemzetkozi_tozsdek_mert_gazdag_emberek_a_gazdasag-politikusok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így leszünk a napelemek, az atom és a palagáz országa 2030-ra a kormány szerint

Így leszünk a napelemek, az atom és a palagáz országa 2030-ra a kormány szerint

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …