2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Miért szeretne az állam mobilcéget?

Hirdetés

Miért szeretne az állam mobilcéget?

Minden adásvételhez két szereplő biztosan kell: az eladó és a vevő. Ha az ő szándékaik egybeesnek, még az is fontos kritérium, hogy ne legyen olyan harmadik fél, szabályozó, politikus, médiahatóság, versenyhivatal, ellenérdekelt versenytárs, aki képes a vásárlást megakadályozni.

Ha azt vizsgáljuk, hogy mennyire reális a HWSW.hu mai mai híre, miszerint az Antenna Hungária állami cég hamarosan megveszi a magyar Telenor 25 százalékát, akkor ezeket a szereplőket érdemes elemezni.

A szakma számít rá

A hazai sajtóban végigfutó hír kapcsán megkérdeztünk iparági szereplőket, és arról meggyőződhettünk, hogy a „többiek” hitelt adnak ennek a hírnek, számítanak a bejelentésre. Többek számára nagyobb meglepetés lenne, ha a tranzakció nem valósulna meg, mint az, ha végül megtörténik.

Az előzményekről tudhatjuk, hogy a magyar állam, a magyar államhoz közeli NER-es befektetők régóta kerülgetik a hazai mobiloperátor cégeket. 

Hirdetés

Voltak különböző pletykák is már az elmúlt hónapokban a

  • Magyar Telekom részleges eladásáról és állami, vagy NER-es átvételéről,
  • arról, hogy a norvég Telenor értékesítési eljárása közben, majd utána NER-es csoportok (Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért nevét érdemes kiemelni) is jelezték érdeklődésüket,
  • még a legkevésbé a harmadik szereplő, a Vodafone potenciális tulajdonos-cseréje forgott közszájon, bár e cégről is terjedtek komolyabb változásról, akár kivonulásról szóló híresztelések.

Ami eddig megtörtént

Aztán a Magyar Telekom háza táján azt már valóban bejelentették, hogy a T-Systems, vagyis a csoport ICT infokommunikációs szolgáltatásainak zöme átkerülhet a 4iG Nyrt. nevű tőzsdei céghez, amely olyannyira „királyi”+, hogy az utóbbi hónapokban látványos sorozatban nyeri el az állami tendereket.

A 4ig székháza a Montevideo utcában Budapesten

A 4ig székháza a Montevideo utcában Budapesten

Fotó: Aradi László

A Telenor-deal is lezárult, de a befutó cégül nem magyar üzleti kör lett, hanem a cseh Petr Kellner, a világ 88-ik leggazdagabb embere, akinek a vagyonát 15 milliárd dollárra becsülik, de PPF nevű holdingcége összesen 38 milliárd dollárt kezel. A norvég cég nemcsak a magyar érdekeltségét, de egy kelet-európai portfóliót értékesített.

Eladói és vevői gondolatok

Kellner se nem klasszikus szakmai (hosszú távú), se nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/09/20/miert_kell_az_antenna_hungarianak_a_telenor_miert_szeretne_az_allam_mobilceget/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leépítés? Hétvégén is dolgozunk – állítják a hazai bankok

Leépítés? Hétvégén is dolgozunk – állítják a hazai bankok

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …