2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mészáros Lőrincnek kivételes érzéke van az üzlethez

Hirdetés

Mészáros Lőrincnek kivételes érzéke van az üzlethez

Orbán Viktor még évekkel ezelőtt kijelentette, hogy különösen fontosnak tartja a nemzeti tőkésosztály megerősítését. Ebben a gyarapodási folyamatban némi zavart okozott a híres, hírhedt G-nap, de igazából a Simicska Lajossal történt szakítás óta még gyorsabb ütemben gyarapodnak a NER milliárdosai. Az Orbán Viktorhoz hű vállalkozók cégeinek beszámolóiból egyértelmű tendencia rajzolódik ki: évről évre nő a – főként közbeszerzéseken hizlalt – vállalkozások vagyona, nő az adózott eredményük, és a kivett osztalékok is milliárdos emelkedést mutatnak.

A legmagasabb adózott eredményeket az építőipar hozta, nem csoda, hiszen utak, vasútvonalak, stadionok, múzeumok, hidak és mezőgazdasági üzemek is igen nagy számban épültek, vagy újultak meg az elmúlt években. A beruházásokhoz szükséges pénzt pedig többnyire közbeszerzéseken nyerik el a cégek, ahol viszont ha épp úgy adódik (és általában úgy adódik), hogy nincs igazi versenytársa a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez tartozó vállalatoknak, akkor árverseny sincs, az ebből fakadó pluszköltséget pedig természetesen az adófizetők állják.

A hazai építőipari cégek árbevétel-arányos nyeresége egyébként nemzetközi összehasonlításban is igen magas. A profit szempontjából még a kommunikációs cégek és a – főként a nemrég elhunyt Andy Vajna érdekeltségébe tartozó – szerencsejátékkal foglalkozó vállalatok szerepeltek jól, de 2017-ről 2018-ra megerősödtek a mezőgazdasági cégek, és a korábban még veszteséges TV2 is nyereségessé vált. A kommunikációs cégeknél érdekes tendencia, hogy a kegyvesztett, áfacsalási ügybe keveredő Kuna Tibor érdekeltségei a korábbi évekhez képest gyengébben szerepeltek 2018-ban, míg a helyére lépő Balásy Gyula cégeinek teljesítményéhez továbbra is jelentősen hozzájárul, hogy ők szervezhetik a kormány plakátkampányait.

Hirdetés

A tulajdonosok által felvett osztalék tekintetében is az építőipari cégek dominálnak. 2018-ban a legnagyobbat szakító építőipari cégek közé tartozik a Duna Aszfalt, amelyből 13 milliárdos osztalékot vehetett fel a tulajdonos, de a ZÁÉV-ből, a Marketból, a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/06/13/nemzeti_tokesosztaly_gyarapodasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rábólintott a GVH az Emag és az Extreme Digital egyesülésére

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az emag.hu online áruházat működtető Dante International Kft. és az …