2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Mészáros Lőrinc összeáll a MET-tel: beszáll a Tigázba is

Hirdetés

Mészáros Lőrinc összeáll a MET-tel: beszáll a Tigázba is

Hivatalosan ugyan még senki nem erősítette meg, de mégis szinte biztosnak tűnik, hogy Mészáros Lőrinc és a MET Holding a jövőben közösen fogják a Tigáz Zrt-t birtokolni és működtetni.

Hirdetés

Maga a cég, vagyis a Tigáz Zrt, illetve a tulajdonában álló Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft. az északkelet-magyarországi földgázelosztásért felel. A Tigázból a „Ti” arra utal, hogy a társaság tiszántúli, korábban a hajdúszoboszlói, a debreceni, a miskolci és a szolnoki gázcégek egyesülésével jött létre.

Ez a legnagyobb ilyen hazai cég, 33 ezer kilométernyi vezetéket működtet. Alapvetően Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben aktív, de Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér és Komárom-Esztergom megyék egyes településein is ellátja a földgázelosztói feladatokat.

A TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatóságának hajdúszoboszlói üzeme.

A TIGÁZ Zrt. Debreceni Üzemigazgatóságának hajdúszoboszlói üzeme.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A két tulajdonos közül, a svájci központú, de azért erősen magyar kapcsolódású MET Holding sokféle energiakereskedelmi tevékenységet végez Európában.

Míg itthon a cég erőteljesen küzd, olykor perel azért, hogy bizonyítsa, hogy 5 évvel ezelőtti állami kötődésű gázüzletei nem „mutyiból” származtak, közben valóban „elnemzetköziesedett”, sokfelé vásároltak cégeket, a tavalyi több mint 10 milliárd eurós árbevételük 90 százalékát mára 26 ország gázpiacán szedik össze.

Ezt a „nemzetközi játékos” képet most a Mészáros Lőrinccel történő közösködés aligha fogja segíteni.

Mészáros Lőrincnek pedig már eddig is voltak energetikai érdekeltségei, elsősorban a második számú hazai erőmű, a lignittüzelésű Mátrai Erőmű. Nemrég a Mészáros-világ komoly meglepetést okozva, a Simicska-idők erős energetikai emberét, Baji Csabát is leigazolta.

A részletek homályosak

Hogy pontosan milyen formációban fogja a két erőcsoport a jövőben a Tigázt működtetni, azt nem tudjuk, az érintett körből nem kaptunk információkat, de ma még hivatalosan a MET a közel 99 százalékos nagytulajdonos, vagyis valamiképpen Mészáros Lőrincék fognak bevásárolni.

Úgy tudjuk, hogy a szakmai irányítás a MET-nél marad, igaz erre azért hosszabb távon mérget nem lehet venni, hiszen a Mátrai Erőmű működtetése is így indult a Mészáros-csoport és a szakmabeli <a href="//index.hu/gazdasag/2018/03/26/mar_ki_is_vasaroljak_a_cseheket_meszarosek_a_matrai_eromubol/" id="hyperlink_68f5ea8d8c98c72842c02dd0f0106709" target="_blank" title="Már ki is vásárolják a cseheket Mészárosék a Mátrai Erőműből" data-recommendation="bekezdes_utan" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/07/09/a_met-csoport_meszaros_lorinccel_kozosen_viszi_tovabb_a_legnagyobb_magyar_foldgaz-elosztoceget/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felpörgött szeptemberben a svájci luxusórák iránt vásárlókedv

A független újságírás azt jelenti, hogy szabad világban élünk. Támogass te is! Szeptemberben jelentősen megnövekedett …