2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Magyarországon bedőlt a világhírű újrahasznosító cég

Hirdetés

Magyarországon bedőlt a világhírű újrahasznosító cég

Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi médiaegyüttműködés részeként készült. Az együttműködés keretében az egész világon több mint 250 újság kiemelten foglalkozik a klímaváltozás témájával.

A cigarettacsikkek újrahasznosítására indít programot az V. kerületi önkormányzat és a Terracycle Magyarország Kft. A kerület polgármestere, alpolgármestere és a Terracycle vezérigazgatója a kerületi Csendes kávézóban tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondták, tucatnyi étterem, szórakozóhely és szálloda csatlakozott az akcióhoz, ezeken a helyeken már novemberben külön csikkgyűjtőt helyeznek el, aminek a tartalmát a Terracycle elszállítja, és újrahasznosítja.

A csikkek mérgező részét elkülönítik, a műanyag szűrőket pedig sterilizálás után megolvasztják, és raklapot, vagy hamutartót készítenek az újrahasznosított műanyagból. Januártól a tervek szerint a vendéglátóhelyekhez csatlakozik az V. kerületi önkormányzat is, és a közterületeken is speciális gyűjtődobozokat helyeznek el, ahonnan a csikkeket a Terracycle rendszeresen elszállítja majd – jelentette be az önkormányzat.

Jól hangzik? ezt a sajtótájékoztatót majdnem 5 évvel ezelőtt tartották, 2014. november 4-én.

Hirdetés

A január pedig azt jelenti, hogy 2015 januárjától elérhető a környezettudatos csikkgyűjtés a Belvárosban.

A 2014-es sajtótájékoztatón balról jobbra: Böröcz László alpolgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester, Tom Szaky, a TerraCycle alapító-igazgatója, German Dániel, a TerraCycle magyarországi vezetője

A 2014-es sajtótájékoztatón balról jobbra: Böröcz László alpolgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester, Tom Szaky, a TerraCycle alapító-igazgatója, German Dániel, a TerraCycle magyarországi vezetője

A bejelentésről akkoriban az Index is írt, azonban 2019 nyarán feltűnt, hogy a kerületben semmi nyoma nincs annak, hogy a cigicsikkeket újrahasznosítanák. Ráadásul a www.terracycle.hu cím alatti céges honlap, ahol korábban a csikkgyűjtő akcióhoz toboroztak önkénteseket és vendéglátóhelyeket, már átirányít az újrahasznosító vállalat központi, nemzetközi oldalára.

A csikkgyűjtő programmal kapcsolatban küldtünk kérdéseket az V. kerületi önkormányzatnak, de a megkeresésre hetekig nem reagáltak. Ezért a sajtótájékoztatónak helyet biztosító Csendes kávézóhoz fordultunk, annak idején ők elsők között csatlakoztak a csikkgyűjtő kampányhoz, hátha partnerekként tudnak valamit az újrahasznosító akció megszűnéséről. “A csatlakozásunk után rendszeresen elszállították az általunk naponta összegyűjtött cigicsikkeket, és ezzel el is értünk a történet végéhez, mert egyszerűen vége lett. Egy idő után már nem szállították el. Mi pedig nem gyűjtöttük” – írták. Azt viszont már nem tudták megmondani, hogy mi történhetett.

A Bisnode céginformációs adatbázisából derült ki, hogy az újrahasznosító cég magyarországi leányvállalata 2015 nyarán végelszámolást kért magára. A Terracycle Magyarország Kft. kevesebb mint egy évvel a sajtótájékoztató után megszűnt.

Igény az lenne rá

Pedig a cigarettacsikknél kevés idegesítőbb dolog van. Persze, a világ egyre nagyobb részének a szimpla dohányzás is rohadtul idegesítő, de a csikk még ennél is sokkal rosszabb, mert ezt már a dohányosok sem viselik el. Irtózatosan büdös és irtózatosan büdös dolgok potyognak le róla, megéget, tele van vele minden, az utca, a parkok, az óceán. Évente 4,5 milliárdot dobálnak el belőle világszerte, ez teszi ki az óceánokból és az utcákról összegyűjtött szemét harmadát. A WHO becslése szerint 2014-ben 680 millió kilogramm csikket szórt el az emberiség.

Az Európai Unió Tanácsának főtitkársága 2019 januárban kiadott egy tervezetet, amiben felmerült, hogy a gyártói felelősség elvét szigorúbban kellene szabályozni a dohányipari cégek esetében. Ez azt jelenti, hogy a terméket előállító cég felelős azért, hogy a terméknek minél kisebb legyen a környezeti terhelése azután, hogy elhasználódott. Az EU-ban ezek az elvek a hatályos törvényekben is megjelennek, de az Egyesült Államokban sokkal lazább a szabályozás.

És itt jön a képbe a Terracycle nevű cég, és az alapító-vezérigazgatója, a Budapesten született, de jelenleg az Egyesült Államokban élő Tom Szaky. Az üzletember, aki 2014 őszén az V. kerületi polgármesterrel együtt jelentette be, hogy újrahasznosítja a csikkeket. A Terracycle szóvivője szerint a cég szeret úgy tekinteni magára, mint a gyártói felelősségvállalásról szóló környezetvédelmi szabályok “privatizált változata”.

A Terracycle-t felépítő Szakyt az Index két részes portrévideóban mutatta be, ebben ő mondja el, hogyan csinált dollármilliós üzletet mások szemetéből. Röviden arról van szó, hogy a cégével a nehezen újrahasznosítható hulladék újrahasznosítására […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/09/18/cigicsikk_ujrahasznositas_cigaretta_dohany_csikk_terracycle_v._kerulet_belvaros_polgarmester_tom_szaky_becsodolt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leépítés? Hétvégén is dolgozunk – állítják a hazai bankok

Leépítés? Hétvégén is dolgozunk – állítják a hazai bankok

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …