" /> " /> "> ">
2019. április 24., szerdaMa György napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
2019.04.24. György Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Magyarország kivi- és fügehatalom akar lenni

Hirdetés

Magyarország kivi- és fügehatalom akar lenni

A kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország az Európai Bizottságnál (EB). Ezt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Mi is írtunk már arról, hogy Zalában kezd bejönni az ott már megtermő déli gyümölcs. Az úttörő a tatabányai Miklós Ákos Márton, akinek 5 hektáros ültetvénye van, és, mint az a HVG tavalyi riportjából is kiderül, pekándió, kakigyümölcs, agávé és más, nálunk egzotikusnak számító növények mellett elsősorban kivit és fügét termeszt, Olyan mennyiségben, hogy az értékesítés, feldolgozás mellett a helyi családoknak, idősöknek is mázsákat osztanak a gyümölcsből.

Zala fagymentes déli dombjai a legalkalmasabbak erre, de persze a klímaváltozás is abba az irányba hat, hogy Magyarországon egyre több lehetőség lesz a termelés növelésére. Ezt ismerhette fel az agrártárca, melynek államtitkára, Feldman Zsolt, most az MTI kíséretében látogatott el a zalai szüretre.

Mint Feldman megerősítette, a tárca lehetőséget lát a kivi és a füge magyarországi termesztésében, ezért kezdeményezte az EB-nél a termeléshez kötött, hektáralapú támogatás kiterjesztését. Ezen felül elindult ezen gyümölcsfajták ültetési szakmai feltételeinek kidolgozása, hogy telepítési támogatásra is lehetőség nyíljon.

A tervek szerint már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhetik igényüket a gazdálkodók a kivi- és a fügetermesztésre – tette hozzá az AM államtitkára.

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/10/13/magyarorszag_kivi-_es_fugehatalom_akar_lenni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A DK feljelenti Orbán Viktort az egyéni nyugdíjszámlák miatt

A Demokratikus Koalíció csalás miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt …