" /> " /> "> ">
2018. november 15., csütörtökMa Albert, Lipót napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
2018.11.15. Albert, Lipót Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 283,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Magyarország kivi- és fügehatalom akar lenni

Hirdetés

Magyarország kivi- és fügehatalom akar lenni

A kivi- és a fügetermesztés támogatási lehetőségét kezdeményezte Magyarország az Európai Bizottságnál (EB). Ezt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Mi is írtunk már arról, hogy Zalában kezd bejönni az ott már megtermő déli gyümölcs. Az úttörő a tatabányai Miklós Ákos Márton, akinek 5 hektáros ültetvénye van, és, mint az a HVG tavalyi riportjából is kiderül, pekándió, kakigyümölcs, agávé és más, nálunk egzotikusnak számító növények mellett elsősorban kivit és fügét termeszt, Olyan mennyiségben, hogy az értékesítés, feldolgozás mellett a helyi családoknak, idősöknek is mázsákat osztanak a gyümölcsből.

Zala fagymentes déli dombjai a legalkalmasabbak erre, de persze a klímaváltozás is abba az irányba hat, hogy Magyarországon egyre több lehetőség lesz a termelés növelésére. Ezt ismerhette fel az agrártárca, melynek államtitkára, Feldman Zsolt, most az MTI kíséretében látogatott el a zalai szüretre.

Mint Feldman megerősítette, a tárca lehetőséget lát a kivi és a füge magyarországi termesztésében, ezért kezdeményezte az EB-nél a termeléshez kötött, hektáralapú támogatás kiterjesztését. Ezen felül elindult ezen gyümölcsfajták ültetési szakmai feltételeinek kidolgozása, hogy telepítési támogatásra is lehetőség nyíljon.

A tervek szerint már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhetik igényüket a gazdálkodók a kivi- és a fügetermesztésre – tette hozzá az AM államtitkára.

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/10/13/magyarorszag_kivi-_es_fugehatalom_akar_lenni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Saját pesti lakás? Egyre inkább csak álom

Budapesten még az átlagkeresetek emelkedése ellenére is egyre kevésbé megfizethetőek a lakások – derül ki …