2019. január 16., szerdaMa Lóránt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 281,00 Ft | CHF: 285,00 Ft
2019.01.16. Lóránt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 281,00 Ft | CHF: 285,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Luxusmárkákat gyártanak éhbérért, sztrájkolnak a bangladesi munkások

Hirdetés

Luxusmárkákat gyártanak éhbérért, sztrájkolnak a bangladesi munkások

Több ezer ruhaipari munkás tüntet az alacsony iparági fizetések miatt Bangladesben. A dolgozók – akik luxusmárkák termékeit állítják elő – a rendőrséggel is összecsaptak. A második hete tartó sztrájkban egy tiltakozó meghalt – írja a The Guardian.

A rendőrség vasárnap vízágyút és könnygázt is bevetett a lázadó tömeg ellen a fővárostól nem messze lévő Savarban, ahol több ruhagyár is működik. A munkások elzárták az utakat is a több ruhagyár által alkotott központ felé, a rendőrség ezzel indokolta a beavatkozást. Eddig 52 gyár volt kénytelen felfüggeszteni a gyártást.

Banglades gazdasága nagyban támaszkodik a ruhaiparra és az abban dolgozó több millió alulfizetett munkásra, hogy ellássa a dél-ázsiai régió 165 millió lakosát. Az ország exportjának majdnem 80 százalékát teszik ki a ruházati termékek, olyan márkáknak gyártanak, mint a H&M, a Primark, a Walmart, a Tesco vagy az Aldi. A gyárakat napokon belül a bezárás fenyegeti, ha nem tudnak az összes munkással megegyezni.

Hirdetés

Úgy tűnik, a munkások most elszántabbak, mint valaha és nem hagyják el az utcákat addig, míg el nem fogadják a követeléseiket.  Tiltakozásuk egyben próbára teszi a múlt hónapban negyedjére – megfélemlítéssel, letartóztatásokkal és szavazásra kényszerítéssel körített választásokon – nyertes Sheikh Hasina miniszterelnököt is.  Vasárnap a kormány végül bejelentette, hogy a munkások egy részének megemeli a fizetését. A legkisebb keresetű munkások bére 50 százalékkal, havi 95 dollárra nőtt.

Banglades 4500 ruha- és textilgyára évente több mint 30 milliárd dollár értékű árut indít útjára az országból. Tavaly Kína után Banglades volt a második legnagyobb ruházati exportőr, 2023-a már 50 milliárdos iparágat álmodtak maguknak. Ennek ellenére munkásaik a világon az egyik legrosszabbul fizetettek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/01/14/munkasok_ezrei_tuntetnek_bangladesben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

1,2 milliárd dollárt költöttek legális fűre a kanadaiak 2018-ban

Kanadában 1,2 milliárd amerikai dollár értékben vásároltak marihuánát 2018-ban, írja a Vice. Ez a tavalyi …