2020. július 10., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.10. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Leminősítették Indiát, és ez nem mindenkinek tetszik

Hirdetés

Leminősítették Indiát, és ez nem mindenkinek tetszik

A legendás feltörekvő piaci befektető, Mark Mobius, élesen kritizálta a Moody’s-t, miután a hitelminősítő visszavágta India növekedési kilátásait. Mobius szerint ugyanis a Moody’s rosszul látja a helyzetet, az ítélete pedig teljesen téves.

Mark Mobius hosszú ideje optimista India gazdasági jövőjével kapcsolatban, így nem olyan meglepő, hogy a híres befektető éles szavakkal kritizálta a Moody’s-t, amikor a hitelminősítő visszafogta az ázsiai ország kilátásait.

A Moody’s stabilról negatívra változtatta India minősítését, részben arra hivatkozva, hogy az ország vezetése nem tudja elég hatékonyan támogatni a gazdasági növekedést.

Mobius erre a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Moody’s döntése téves, és nem is indokolt, tekintve hogy a jövőben India jelentős növekedés előtt áll. A Mobius Capital Partners alapítója szerint az indiai reformok el fogják érni a kívánt hatást, és végül támogatják majd a növekedést.

Hirdetés

A Moody’s döntése mögött azonban az állhat, hogy India valóban komoly növekedési lassuláson megy keresztül. Az április-június közti időszakban az ázsiai óriás GDP-növekedése hat éve nem látott mélypontra, éves alapon 5 százalékra lassult. Ráadásul Indiában manapság a pénzügyi szektor egésze is gyengélkedik, ami nem csupán a beruházásokat és a hitelkihelyezéseket érinti rosszul, de a kis- és közepes vállalkozások is széles körben szenvednek az országban.

Mark Mobius kitartóan bízik az indiai gazdaság jövőjébenForrás: David Rochkind/Bloomberg/Getty Images

Mobius azonban nem az egyetlen szakember, aki kételkedik a Moody’s ítéletében. A Bank of America alá tartozó DSP Merrill Lynch közgazdászai szintén úgy vélik, a hitelminősítő által kiemelt kockázatok túlértékeltek lehetnek.

Egy múlt héten közzétett jelentésükben az elemzők hangsúlyozták, a jelenlegi indiai lassulás sokkal inkább ciklikus, mintsem strukturális problémákra utal.

Hozzátették, az indiai kormány és a központi bank egyaránt hozott olyan döntéseket, amelyek támogatják a növekedést, így az ország jövőre már felpattanást mutathat.

A másik oldalról viszont vannak olyan szakemberek, akik szerint az indiai növekedés még tovább lassulhat, mielőtt bekövetkezik a pozitív fordulat. A legnagyobb indiai állami bank (State Bank of India) például kedden szintén visszafogta az ország növekedési kilátásaira vonatkozó jelzéseit. A pénzintézet szerint a belső és a külső kedvezőtlen hatások egyaránt rontják India növekedési lehetőségeit. Ezek alapján a bank most úgy számol, hogy az idei pénzügyi évben csupán 5 százalékos lesz a növekedés, a korábban várt 6,1 százalék helyett.

A teljes képhez tartozik, hogy az erre a pénzügyi évre vonatkozó indiai kilátásokat korábban már maga az indiai jegybank, a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Ázsiai Fejlesztési Bank is visszafogta.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20191113-india-mark-mobius-leminosites-gdp-novekedes-moodys.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfeleltek az UV-szűrés előírásainak a vizsgált napszemüvegek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma tíz felnőtt és tíz gyermeknapszemüveg fényáteresztését vizsgálta. …