2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Lélektani határt léptek át a balatoni négyzetméterárak

Hirdetés

Lélektani határt léptek át a balatoni négyzetméterárak

Az újépítésű lakások iránt már most számottevő érdeklődés érzékelhető, pedig még nincs szezon, és folyamatosan emelkednek az árak – mondta a Világgazdaságnak Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

Több újépítésű projektnél a kivitelezői árak emelkedése okozza a négyzetméterár-emelkedést, a beruházó ezt muszáj, hogy érvényesítse a vevők felé. Másoknál viszont a kínálat szűkülése az dobja meg az árat, hiszen erőteljes a kereslet, miközben egyre kevesebb az eladó lakás.

A szakember szerint kérdéses, hogy milyen árszintig marad meg a vevői érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, de a közeljövőben legfeljebb ideiglenes keresleti megtorpanásra számít. A jó fekvésű, part menti, panorámás, újépítésű lakások négyzetméterárai már néhány fejlesztésnél átlépték az 1 millió forintot.

Az áremelkedés a 10-15 éve épült, part menti vagy partközeli, átlagos minőségű lakások árát is húzza magával: ezek nagyon gyorsan, és újlakás-szintű árakon kelnek el. Nagy a kereslet a városokon belül található régi, használt lakások iránt is, a panelek például 400 ezer forintos négyzetméteráron, míg a városon belüli újépítésűek 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el.

Hirdetés

Míg tavaly ősszel még meg lehetett csípni 10-11 millió forintért egy-egy telket Siófokon, ezek ma már 15 millió forintért kaphatók – mondta Krausz Gábor, aki szerint egy-két éven belül akár 20 millió forint feletti árakkal is találkozhatunk.

A piacon egy-egy kivételtől eltekintve főleg a magyar vásárlók aktívak, és csak körülbelül negyedük befektető.

A Balatonnál kevés a kiadó ingatlan, pedig jövedelmező a bérbeadás: a parton lévő garzonok napi bérleti díja 30-35 ezer forint, a 60 négyzetméteres, nappali plusz két hálószobás, igényesen berendezett felszerelt, teraszos ingatlanok esetében el lehet kérni akár napi 80-100 ezer forintot is. A havidíjas bérlakások esetén 250 ezer forintot is le tudnak kérni a tulajdonosok.

A szakértő úgy véli, ha kifutnak a mostani projektek és a kedvezményes áfa, a jelenlegi telekárral és tovább emelkedő kivitelezési költséggel számolva már 1,4-1,5 millió forintos négyzetméterárral kell számolni.

 

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20190320_Lelektani_hatart_leptek_at_a_balatoni_negyzetmeterarak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kétszer annyi sört és medencét veszünk a hőség miatt

Jelentősen megnőtt az elmúlt napokban az ásványvizek, üdítők, sörök és jégkrémek forgalma a hőség miatt …