2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Lázár megtiltaná a dohányzást mindenkinek, aki 2020 után születik

Hirdetés

Lázár megtiltaná a dohányzást mindenkinek, aki 2020 után születik

Azt fogom javasolni a miniszterelnöknek, hogy akik 2020 után születnek, Magyarországon ne vásárolhassanak dohányterméket

– ezt jelentette be első nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosként tartott nyilvános előadásán Lázár János, a Tobacco Hungary 201 konferencián Siófokon. Lázár szerint erre van szükség ahhoz, hogy Magyarország valóban füstmentes ország lehessen. 

A Lázár által javasolt lépés értelmében mindenki más vehetne cigit 2020 után is, a 2020-as generáció viszont akkor sem, ha már elmúlt 18 éves. A biztos szerint a dohányzás nem alapvető emberi jog, sőt korlátozza a nemdohányzókat az egészséges élethez való alapvető jogukban, így tiltani lehet. A magyar kormánynak az kell célul kitűzni, hogy Magyarország teljesen füstmentes ország legyen. 

Hirdetés

Lázár emellett azt is javasolja, hogy:

  • továbbra is tiltsa  kormány a az e-cigiket és hasonló alternatív dohánytermékeket, mert ezekről nem tudni még biztosan, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek,
  • a gépjárművekben való dohányzást is teljesen tiltsák be, az autóban való mobilhasználathoz hasonlóan
  • kapjanak több jogot a társasházak, hogy betiltsák a dohányzást
  • még jobban korlátozzák azt, hogy hány emberre juthat egy trafik
  • és hogy legyen egy egységes felügyelete a dohánytermékeknek. 

Lázár arról is beszélt, hogy szerinte egyeztetni kell a munkaadókkal arról, hogy azok után a munkavállalók után, akik nem mennek el az állam által biztosított szűrővizsgálatokra, több járulékot fizessenek.

A miniszterelnökség korábbi vezetője augusztus eleje óta tölti be a “nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos” címét, és mint ilyen, az ő feladata lesz a dohánypiac szabályozását célzó kormányzati feladatok előkészítése és összehangolása, kormányzati stratégia kidolgozása. Ez elégé Lázárhoz illő feladat, hiszen a dohánykereskedelem teljes újraszervezését, vagyis a dohánykereskedelem engedélyezését állami monopóliummá tevő és a piacot így teljesen újraosztó nemzeti dohánybolt hálózat kialakításában.

A nemdohányzók védelmében talán majd előnyére válik, hogy nagyon jóban van a dohányipar sok szereplőjével, különösen Sánta János, a Continental dohánycég tulajdonosa. Sánta nagyon fontos szereplője a dohányiparnak, annyira, hogy az ő számítógépén írták a dohánypiac átalakításáról szóló törvényjavaslatnak azt a verzióját, amit aztán a kormány elküldött az Európai Uniónak. Emellett a tulajdonában lévő Tabán Trafik részleges tulajdonában van az az Országos Dohányboltellátó Kft., amely a kormánytól elnyerte a feladatot, hogy a trafikok kizárólagos ellátója legyen. 

Borítókép: Kaszás Tamás / Index.

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/10/18/lazar_janos_dohanyipar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cipőt vegyen a kastélyból!

Cipőt vegyen a kastélyból!

Pár éve, amikor először töltöttem huzamosabb időt Körmenden, megdöbbentem, amikor az impozáns Batthyány-Strattmann-kastély parkjának egy …