2019. március 20., szerdaMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 312,00 Ft | USD: 275,00 Ft | CHF: 275,00 Ft
2019.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 312,00 Ft | USD: 275,00 Ft | CHF: 275,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kiütötték a Samsungot, egy egész kontinensen kínai mobilgyártó nyert

Hirdetés

Kiütötték a Samsungot, egy egész kontinensen kínai mobilgyártó nyert

Hét évvel azután, hogy Etiópiában megnyitotta gyárát a főváros, Addisz-Abeba egyik fejletlenebb infrastruktúrájú kerületében, a Transsion Holdings tavaly az élre törve, minden nagy mobilgyártót maga mögé utasítva, átvette a piaci vezetést az afrikai kontinensen – derül ki a Quartz összeállításából.

A kínai cég több száz helyi munkavállalót foglalkoztat gyárában, ahol rengeteg típust gyártanak, és kifejezetten az afrikai országokat megcélzó márkanevek alatt forgalmazzák azokat. A sencseni székhelyű, 2006-ban alapított vállalat azért tudott rövid idő alatt ekkora sikert elérni, mert azt a vásárlói réteget célozta meg, melyet a nagy techvállalatok szinte teljesen figyelmen kívül hagytak.

Lokális együttműködésben kutatják az igényeket

Afrika – ahogy az Origo megírta – még mindig alacsony, bár egyre növekvő mobiltelefon-penetrációval rendelkező földrész, ahol különösen a Szaharától délre eső térségben gyenge az ellátottság. A szolgáltatások árai rendszerint még mindig igen magasak az országok jövedelmi viszonyaihoz képest, illetve azok sokszor megbízhatatlanok, vagy csak korlátozott lefedettséget kínálnak.

Afrikai férfi a Facebook alkalmazást használja telefonjánForrás: AFP/Issouf Sanogo

Az okostelefon-ellátottság afrikai és globális átlagát az alábbi grafikon mutatja éves bontásban:

Hirdetés

Erősödhet Kína és a feltörekvő afrikai országok együttműködése

Kína egyre erősödő afrikai jelenléte alapján arra lehet számítani, hogy az ottani feltörekvő országok – mint Etiópia is – és az ázsiai szupergazdaság közötti együttműködés tovább fog erősödni. A kínai telefongyártó egyik vezetője elmondta, számukra a működésben a legnagyobb nehézséget az afrikai országokban sokszor tapasztalható, szokatlan helyi irányelvek, adó- és vámszabályok jelentik.

IllusztrációForrás: AFP/Tony Karumba

Ezért invitálják az etióp döntéshozókat országukba, hogy ott azok közvetlenül alkothassanak képet a mobilipar nemzetközi standardjairól.

A cég emellett bejelentette,

újabb gyár nyitását tervezik Etiópiában, ahol Syinix márkanév alatt, LED-televíziókat is gyártanának.

Ez a siker más kínai vállalatokat is megihletett, illetve a ZTE és a Huawei is belátta, nem hagyhatja figyelmen kívül azt a piaci szegmenst, aminek a Transsion sikerét köszönheti.

2015-től kezdődőben a Xiaomi telefonjait helyi disztribútorokon keresztük értékesíti Kenyában, Nigériában, Dél-Afrikában. A ZTE kjött egy, kifejezetten az afrikai felhasználóknak szánt 80 dolláros, Androidos telefonnal, a TCL pedig olcsóbb modellek és okosórák forgalmazását kezdte meg nemrég.

Forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20180903-samsung-kinai-mobil-telefon-gyarto.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassabban nőhet a magyar gazdaság idén

A Pénzügykutató Zrt. szerint tavaly ugyan rekordmértékben, 4,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság, idén megtörik …