2019. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kitiltási ügy: másodszor már elhitte a bíróság az ügyészség sztoriját

Hirdetés

Kitiltási ügy: másodszor már elhitte a bíróság az ügyészség sztoriját

Másodszor is bűnösnek találta a bíróság Tábor Viktort, a kitiltási botrányhoz vezető vesztegetési ügy vádlottját. A Fővárosi Törvényszék az újonnan elindított perben első fokon két rendbeli befolyással való üzérkedés vádjában bűnösnek találta és két év börtönre ítélte, három évre felfüggesztve. A bíró szerint Tábor Viktor vesztegetési ajánlata, vagyis hogy a Századvég és Heim Péter el tudja intézni, hogy csökkenjen az étolaj áfája, a nyomozás alatt nem nyert kétséget kizáróan bizonyítást, vagyis 

a bíróság másodszorra úgy tűnik, elhitte az ügyészség állítását, Tábor Viktor nem valakinek a korrupciós üzenetét közvetítette, csak hazudott erről.

Hirdetés

A bíró

A bíró

Fotó: Ajpek Orsi / Index

Mint emlékezetes, a kitiltási botrányt kirobbantó vesztegetés miatt egyszer már indult nyomozás és bírósági eljárás, amelynek végén a bíró nem teljesen adott igazat az ügyészségnek , a bírói tanács pedig úgy közel két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy újra kell kezdeni az egész eljárást. Ez zárult most le első fokon. De hogy mindent értsünk, emlékezzünk vissza röviden, hogy mi is történt eddig a Bunge ügyében:

A Bunge, a Floriol és Vénusz étolajak amerikai gyártója és forgalmazója éveken keresztül lobbizott azért, hogy a magyar kormány csökkentse az étolaj áfáját, ami Magyarországon a legmagasabb Európában, és tegyen valamit az ellen, hogy a Bunge versenytársai nagyüzemben csalják el az áfát. Aztán állítólag jelzést kaptak arra, hogy ehhez meg kellene vesztegetni pár embert. A cég lobbistáját, Torba Tamást állítólag 2014-ben megkereste egy Tábor Viktor nevű vállalkozó – a vádlott – azzal, hogy el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését, mert ismeri Heim Pétert, a kormány fő agytrösztjének számító Századvég Gazdaságkutató elnökét.

Annyit kell tennie a cégnek, hogy küld kétmilliárd forintot egy konkrétan megnevezett alapítványnak,

ami részben vezető beosztású hivatalos személyek megvesztegetésére kellett volna. Torba erről tájékoztatta a Bunge-t, amely rögtön az amerikai nagykövetséghez fordult, amely pedig végül kitiltott az Egyesült Államokból hat, az ügyhöz köthető embert, köztük Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét. 

Az ügyészség mindebből egy nagyon érdekes vádiratot írt: azzal érveltek, hogy Tábor Viktor valóban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/03/13/bunge_kitiltasi_botrany_itelethirdetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyitottak, haverkodnak, és ennek már reklámértéke is van

Nyitottak, haverkodnak, és ennek már reklámértéke is van

Tíz évvel ezelőtt elég furcsán néztek a barátai Kéri Csabára, amikor előadta első ötletét a …