2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kinek jó, kinek rossz – súlyos konfliktus az Északi Áramlat 2 gázvezeték miatt

Hirdetés

Kinek jó, kinek rossz – súlyos konfliktus az Északi Áramlat 2 gázvezeték miatt

Az Északi Áramlat 2, – miképpen az azonos nevű egyes számú vezeték is – orosz földgázt szállít Németországba. Az útvonal alapvetően a balti-tenger alatt halad, így kikerüli Ukrajnát és Lengyelországot.

   

  Hirdetés

  Szankciók, ellenlépések jöhetnek

  A The Wall Street Journal szombaton közölt értesülése szerint Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat-2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet.

  Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Moszkva csak a bevezetésük után kíván majd reagálni az új amerikai gazdasági büntetőintézkedésekre, és lépéseit kizárólag az orosz nemzeti érdek fogja vezérelni.

  Mint mondta, orosz megítélés szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek, és kárt okoznak a nemzetközi kereskedelemnek.

  Béke és háború

  Peszkov megfogalmazása szerint Oroszország ki szeretné vezetni a mély válságból az orosz-amerikai kapcsolatokat, de nem borul majd gyászba, ha nem talál kölcsönösségre Washington részéről.

  Közben a két közvetlen érintett, vagyis Oroszország és Németország is tárgyal. A Kreml szóvivője ennek kapcsán elmondta: szombati találkozójuk alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosította Angela Merkel német kancellárt arról, hogy folytatni kívánja a rendszeres párbeszédet a német üzleti élet képviselőivel.

  Bár a fenti szempontok kizárólag politikai jellegűek voltak, természetesen az is számít majd, hogy a világ legolcsóbban kitermelhető földgáza, vagyis az orosz, az infrastrukturális fejlesztések költsége után milyen áron juttatható el Európába.

  Bár a szárazföldön, vagyis Ukrajnán keresztül sokkal egyszerűbb lenne akár új vezetéket is építeni, de Oroszország szempontjai annyiban érthetőek, hogy Ukrajna éveken át volt rendkívül megbízhatatlan partner, a vezetékek elavultak és nem igazán látszik, hogy az ország képes lenne megfelelő minőségre felfejleszteni azokat.

  Forrás: https://index.hu/gazdasag/2018/08/20/kinek_jo_kinek_rossz_-_sulyos_konfliktus_az_eszaki_aramlat_2_gazvezetek_miatt/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cipőt vegyen a kastélyból!

Cipőt vegyen a kastélyból!

Pár éve, amikor először töltöttem huzamosabb időt Körmenden, megdöbbentem, amikor az impozáns Batthyány-Strattmann-kastély parkjának egy …