2019. december 14., szombatMa Szilárda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.14. Szilárda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Két évig is eltarthat a Lánchíd lezárása

Hirdetés

Két évig is eltarthat a Lánchíd lezárása

Két évig is eltarthat a Lánchíd és a Váralagút lassan két évtizede halogatott rekonstrukciója – írja az Mfor.hu.

A lap úgy tudja, hogy aligha tartható a Lánchíd és az alagút lezárásának kormányhatározatban rögzített 18 hónapos határideje, a projekt előkészítésében résztvevő szakértő szerint legkevesebb két év kell a hídrekonstrukcióhoz, ha éjjel-nappal dolgoznának a munkások, de ehhez nincs elég ember. 

A szakértő szerint ennek ellenére a kivitelezésre vállalkozó cégek és a BKK másfél éves határidőről fognak megállapodni, mert még ha tudják, hogy nem is tatható ez, kellő indoklás esetén a csúszást és az extraköltséget is el kell fogadnia a megrendelőnek.

A BKK az Mfor kérdésére azt írta, a közúti forgalom korlátozására vonatkozó maximum 18 hónapos lezárás “szerződéses előírás”, a felújítás időtartama 30 hónap. Arra nem tértek ki, hogy tartható lesz-e a kivitelezők számára ez a határidő.

Hirdetés

Az már májusban kiderült, hogy bár az eredeti tervekben szerepelt a járdák és ezzel együtt a híd kiszélesítése, ez nem fog megtörténni, ugyanis ehhez a láncokhoz is hozzá kellett volna nyúlni, ami még többe került volna. Az Mfor.hu most azt írja, a fővárosi önkormányzatnál, illetve a felújítás lebonyolításával megbízott Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) attól tartottak, hogy a kormány elvonja a korábban a híd rekonstrukciójára odaítélt 7 milliárd forintos támogatást a járdaszélesítés elmaradása miatt, de végül csak egymilliárdot csípett le a kormány a hídra szánt összegből, amelyet a hídhoz kapcsolódó közterek felújítására kell költeni.

Ekkor felmerült, hogy a pénzből lefedik az alsó rakpart Vigadó előtti szakaszát, a vonatkozó közbeszerzési kiírásban (amelynek új ajánlattételi határideje augusztus 21.) viszont az erre vonatkozó tervek készítése már csak opcionális. A Clark Ádám és a Széchenyi István tér, valamint a József Attila utca átalakítására egyelőre tervek sincsenek, ezeknek elkészítésére is a kiírt tenderben keresnek tervezőt.

A tervkészítés határideje 300 nap, az engedélyek beszerzése és a szükséges döntések szintén hónapokat vihetnek el, ezt követheti a kiviteli tender kiírása és ezután kezdődhet csak a munka. Így könnyen lehet, hogy mire a felújított hidat átadják, akkorra lezárják a két oldalán lévő tereket. Az alagút közepén induló szupertitkos lift, illetve a külön víztározóval ellátott alagút felújítását ráadásul nem is a BKK, hanem a TEK szervezi.

A Lánchíd felújítása a BKK ütemterve szerint 2019 őszén kezdődne, a kivitelezői ajánlatokat viszont augusztus 21-ig várják, ezt követi a bírálat, majd a szerződéskötéshez vezető tárgyalás, így az is kérdés, hogy mikorra sikerül elkezdeni a munkát. A megkívánt tapasztalatok miatt jó eséllyel csak a Strabag, a Swietelsky, a Duna Aszfalt és a Hídépítő-csoport tud majd pályázni a felújításra, de a Strabag és a Swietelsky dolgozik már többek között a hármas metró felújításán is.

Forrás:
http://hvg.hu/cegauto/20190812_Ket_evig_is_eltarthat_a_Lanchid_lezarasa#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy másfél milliós fővárosban törhet ki a következő vízkrízis

Iszlámábádban és térségében is mind fenyegetőbbé válik a vízhiány. Pakisztán másfél millió lakosú fővárosában azonban …