2019. március 26., keddMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.03.26. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Keletről kapta az újabb pofont Kína

Hirdetés

Keletről kapta az újabb pofont Kína

A Reuters hírügynökség értesülése szerint Japán betiltaná az állami beszerzéseket a kínai Huawei Technologies Co Ltd és a ZTE Corp távközlési berendezés gyártó vállalatoktól a hírszerzési tevékenység és a kibertámadások megnehezítése érdekében.

Washington és szövetségesei a kínai technológiai cégek szoros állami kapcsolatait kifogásolják, azzal gyanúsítva a cégeket, hogy Peking kémkedésre tudja felhasználni berendezéseiket.

Washington már betiltotta a Huawei berendezéseinek állami beszerzését és nemrégiben Ausztrália és Új-Zéland is kizárta a kínai vállalatot az 5G mobil távközlési tenderből. A Huawei ismételten visszautasított minden állami befolyásról ellene felhozott vádat.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a japán kormány nem fogja konkrétan megnevezni a Huawei és ZTE cégeket beszerzési szabályzatában, hanem rájuk vonatkozóan értelmezhető módosításokat hajt végre rajta.

Hirdetés

A kormányszóvivő nem kommentálta a hírügynökségi értesülést, de utalt rá, hogy

szoros egyeztetést folytattak az Egyesült Államokkal egyebek között kiberbiztonsági kérdésekben is.

“A kiberbiztonsági szempontok egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert” – mondta, “határozott lépéseket fogunk tenni ezért több megközelítésben is”.

A ZTE és a Huawei egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Tokió egyszerre inthet be a ZTE-nek és a Huawei-nek isForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Huawei hálózati berendezéseit használják egyebek között a japán NTT Docomo és KDDI Corp távközlési szolgáltató vállalatok. Nagy múltra visszatekintő kapcsolatokat ápol a SoftBank Group Corp vállalat is és a Huawei, amely első kínai vállalatként csatlakozott 2011-ben a japán Keidanren üzleti érdekcsoporthoz és számos 5G hálózati kísérletben vett részt.

A Docomo és a Softbank sem kommentálta az értesülést. “Szoros figyelemmel követjük az eseményeket, és ha kell megtesszük a szükséges lépéseket” – közölte a KDDI szóvivője.

A ZTE részvénye pénteken 1,4 százalékkal emelkedett pénteken a sencseni tőzsdén azt követően, hogy csütörtökön a globális tőzsdei gyengülés közepette 5,7 százalékot veszített. A Huawei részvényeit nem jegyzik a tőzsdén, a cég összes részvénye a dolgozók tulajdonában van.

Forrás:
http://www.origo.hu/gazdasag/20181207-kelettrol-kapta-ujabb-pofon-kina-japan.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új szervezet alá kerülnek az állami földek

Nemzeti Földügyi Központot (NFK) hoz létre a kormány, július 1-jétől ez az agrárminiszter irányítása alá …