2018. december 17., hétfőMa Lázár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2018.12.17. Lázár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kartellezett a GE, de nem kap bírságot

Hirdetés

Kartellezett a GE, de nem kap bírságot

Kartellezett egy kórházi beszerzésre kiírt pályázaton a GE Hungary Kft. és a Silver Wood – IT Kft., de mivel együttműködtek a Gazdasági Versenyhivatallal, ezért az egyik cég nem kap büntetést, a másiknak pedig csak egészen elenyésző bírságot kell fizetnie – erről adott ki közleményt a GVH. 

A hatóság szerint a két cég, amely a magyar egészségügy legnagyobb eszközbeszállítói közé tartoznak,  még 2015 májusában állapodtak meg arról, hogy ki nyerje a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak radiológiai IT termékeinek beszerzésére kiírt pályázaton, és ehhez egyeztették, hogy melyik cég milyen árat ajánl a közbeszerzésében. A GE és a Silver Wood nem is tagadta, hogy összejátszott, és bizonyítékokat is átadtak a GVH-nak.

Ezt pedig a hatóság annyira értékelte, hogy az együttműködésért cserébe 30 százalékkal csökkentette a Silver Wood-ra kiszabott büntetést, amit még 5 százalékos csökkenéssel fejelt meg, miután a cég kidolgozott egy programot arra, hogy hogyan nem fog kartellezni a jövőben. A GE-vel szemben pedig teljesen mellőzte a hivatal a büntetés kiszabását, míg a Silver Wood végül 2,6 millió forint bírságot kell, hogy fizessen. A GVH összesen 10 millió forinttal csökkentette a két cég büntetését. 

Hirdetés

A két beszállító egy másik, egészségüggyel kapcsolatos GVH vizsgálatban is érintett volt, 2016-ban egy 9 milliárdos uniós pályázattal kapcsolatban nyomozott a hivatal, amelyben az egészségügyi intézmények  alacsonyabb energia-felhasználású CT, MRI, röntgen berendezések beszerzésére, cseréjére pályázhattak. Ebben a vizsgálatban a két cég mellett még egy tucat másik nagy beszállító is érintett volt. 

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2018/09/03/ge_silver_wood_kartell_gvh/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiszivárgott, mennyi lehet jövőre a minimálbér

Várhatóan átlépi a 200 ezer forintot jövőre a garantált bérminimum összege, míg a minimálbér 150 …