2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Karácsonyi ellenőrzéseket indít az adóhivatal

Hirdetés

Karácsonyi ellenőrzéseket indít az adóhivatal

Több megyére kiterjedő ellenőrzést hirdetett meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A hatóság ellenőrizheti majd a játékboltokat, az adventi vásárok kereskedőit, a fenyőfaárusokat, illetve a szaloncukrot és más karácsonyi portékát kínáló vállalkozásokat – írja a Magyar Idők.

Kis Péter András, a NAV adóügyekkel foglalkozó szóvivője elmondta, hogy decemberben a helyi igazgatóságok az ország számos megyéjében tartanak ellenőrzéseket. Közlése szerint a hivatalnokok elsősorban azt vizsgálják meg, hogy az érintett vállalkozások átadják-e a nyugtát és a számlát vevőiknek. Kíváncsiak ezen kívül arra is, hogy a kereskedők megfelelően használják-e online pénztárgépüket, illetve hogy bejelentették-e alkalmazottai­kat.

Hirdetés

Adventi vásárokon, piacokon, kitelepüléseken, de különféle üzletekben és bevásárlóközpontokban is számíthatnak a NAV-osokra, akik az úgynevezett szezonális árucikkeket kínáló vállalkozásokat ellenőrzik. Így például a fenyőfaárusoknál, a hal- és húskereskedőknél, valamint a játékot, szaloncukrot és édességet áruló gazdasági szereplőknél kerülhet sor adóhivatali vizsgálódásra.

Kis Péter András közölte, hogy például Zalában, Vasban, Nógrádban, Komárom-Esztergomban, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Békésben tartanak karácsonyi ellenőrzést a NAV helyi emberei. Bizonyos helyeken egy-egy napon vizsgálódnak a hivatalnokok, valahol egy hétig, de van ahol az év végéig ellenőriz a hatóság. A szóvivő hozzátette: a részleteket minden érintett megtalálhatja a NAV honlapján, az úgynevezett adótraffipax menüpont alatt.

Az adótraffipax egy folyamatosan frissülő tájékoztatási felület, amelyen a hivatal adott esetben részletekbe menően számol be arról, hogy a közeli időkben mikor, hol és mit ellenőriz.

A szóvivő megmagyarázta azt is, mi értelme annak, hogy a NAV előzetesen közzéteszi a razziák idejét és helyét. A vállalkozók a honlapról, akár a sajtóból tudomást szerezhet a vizsgálatokról, így a büntetés elkerülése végett az adott időszakban minden ügyletet beütnek az ­online pénztárgépbe. A kasszák azonnal továbbítják az adatokat az adóhivatalnak, ahol összevethetik az ellenőrzési időszak értékeit a korábbi számokkal, de felhasználhatják azokat a később bevallott forgalom értékeinek elemzésekor is. Ha valahol érdemi eltérés mutatkozik, a NAV léphet. Például úgy, hogy – akár már előzetes bejelentés nélkül – újra felkeresi az érintetteket, adott esetben pedig szankcionálhatja is a tetten ért szabályszegőt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/12/05/karacsonyi_ellenorzeseket_indit_az_adohivatal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó újabb hosszútávú orosz gázszerződést emleget

Ha az Exxon Mobil szeptemberig nem dönti el, befektet-e a román fekete-tengeri földgázmező projektbe, akkor …