2019. április 23., keddMa Béla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.23. Béla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kaliforniában női kvóta jöhet a nagyobb cégek vezetésében

Hirdetés

Kaliforniában női kvóta jöhet a nagyobb cégek vezetésében

Az USA-ban a cégek igazgatósági tagjainak csak 18 százaléka nő, és a 3 ezer legnagyobb tőzsdei cég ötödében egyetlen nő sincs a igazgatótanácsban. A Quartz beszámolója szerint Kalifornia állam törvényhozói egy új szabályozással akarják előremozdítani a nemi egyenlőség ügyét:

köteleznék a tőzsdei cégeket, hogy 2020-tól kezdődően válasszanak legalább egy nőt az igazgatóságba. 

Hirdetés

2022-től pedig azoknál a vállalatoknál, amelyeknek legalább öttagú a vezető testülete, két nő kellene hogy legyen a tagok között. Hat főnél már három, és így tovább. A tervezet értelmében azok a cégek, amik nem tartják be a nemi kvótát, pénzbüntetést kapnának. A javaslat már átment az állami törvényhozás szenátusán, a végső szavazás augusztus 31-én lesz.  

Kalifornia progresszív imázsa ellenére a női egyenlőség szempontjából nem jár az átlag előtt, sőt: a törvény által szabályozni kívánt területen éppen hogy le van maradva. Míg az USA-ban átlagban 1,75 nő jut egy céges igazgatóságra, addig Kaliforniában csak 1,65. 

A javaslat kapcsán fellángoltak az ilyenkor megszokott viták, az üzleti lobbisták felsorakoztak az ellenoldalon amellett érvelve, hogy a kvóta bevezetése miatt tehetségesebb férfiak szorulhatnak ki pozíciókból. Az is felmerült, hogy a szabály visszatarthat cégeket a tőzsdére lépéstől. A bevezetés mellett szól ugyanakkor, hogy magától csak csigalassúsággal változik a helyzet, aminek oka nem az, hogy nincs elég rátermett nő, hanem az üzleti világban megszokott rutinok. Ráadásul Európa több országában évek óta működik hasonló rendszer, a női kvóta úttörője Norvégia volt, de ma már Németországban és Franciaországban is szabályozva van a minimális női arány a vállalatok vezetésében. 

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2018/08/17/kaliforniaban_noi_kvota_johet_a_nagyobb_cegek_vezeteseben/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

“Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó”

gyetlen év alatt csaknem tízezerrel bővült az építőipari vállalkozások száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) …