2019. január 20., vasárnapMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Kaliforniában női kvóta jöhet a nagyobb cégek vezetésében

Hirdetés

Kaliforniában női kvóta jöhet a nagyobb cégek vezetésében

Az USA-ban a cégek igazgatósági tagjainak csak 18 százaléka nő, és a 3 ezer legnagyobb tőzsdei cég ötödében egyetlen nő sincs a igazgatótanácsban. A Quartz beszámolója szerint Kalifornia állam törvényhozói egy új szabályozással akarják előremozdítani a nemi egyenlőség ügyét:

köteleznék a tőzsdei cégeket, hogy 2020-tól kezdődően válasszanak legalább egy nőt az igazgatóságba. 

Hirdetés

2022-től pedig azoknál a vállalatoknál, amelyeknek legalább öttagú a vezető testülete, két nő kellene hogy legyen a tagok között. Hat főnél már három, és így tovább. A tervezet értelmében azok a cégek, amik nem tartják be a nemi kvótát, pénzbüntetést kapnának. A javaslat már átment az állami törvényhozás szenátusán, a végső szavazás augusztus 31-én lesz.  

Kalifornia progresszív imázsa ellenére a női egyenlőség szempontjából nem jár az átlag előtt, sőt: a törvény által szabályozni kívánt területen éppen hogy le van maradva. Míg az USA-ban átlagban 1,75 nő jut egy céges igazgatóságra, addig Kaliforniában csak 1,65. 

A javaslat kapcsán fellángoltak az ilyenkor megszokott viták, az üzleti lobbisták felsorakoztak az ellenoldalon amellett érvelve, hogy a kvóta bevezetése miatt tehetségesebb férfiak szorulhatnak ki pozíciókból. Az is felmerült, hogy a szabály visszatarthat cégeket a tőzsdére lépéstől. A bevezetés mellett szól ugyanakkor, hogy magától csak csigalassúsággal változik a helyzet, aminek oka nem az, hogy nincs elég rátermett nő, hanem az üzleti világban megszokott rutinok. Ráadásul Európa több országában évek óta működik hasonló rendszer, a női kvóta úttörője Norvégia volt, de ma már Németországban és Franciaországban is szabályozva van a minimális női arány a vállalatok vezetésében. 

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2018/08/17/kaliforniaban_noi_kvota_johet_a_nagyobb_cegek_vezeteseben/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Bangóné Borbély Ildikó megkeresésére beérkezett az első rabszolgatörvényt elutasító nyilatkozat az egyik legnagyobb állami vállalattól, …