2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Húsz éven belül a magyarok fele kereshet új munkát

Hirdetés

Húsz éven belül a magyarok fele kereshet új munkát

„Ha le tudod ma írni a munkád egy mondatban, akkor azt a következő pár évben nagy valószínűséggel át fogja venni egy robot” – hangzott el nemrég a Telekom rendezvényén, ahol a meghívott előadók arról beszélgettek, hogy milyen hatással van a digitalizáció, a mesterséges intelligencia a munkaerőpiacra.

Az már tény, hogy a mesterséges intelligencia a munkahelyeken egyre nagyobb szerepet játszik, és komoly hátrányba kerülhet az, aki mellőzi. Az egyre gyorsabban fejlődő technológiát a dolgozók, az álláskeresők és a hr-szakemberek is alkalmazni tudják. Jó hír, hogy az emberi képességek nélkül nem annyira.

Egyszerű feladatra robot, bonyolultra ember

A gazdasági elemzéssel foglalkozó McKinsey Global Institute friss kutatása szerint a robotok el tudnák végezni a Magyarországon ledolgozott munkaórák felét, ez 2,2 millió ember összes munkaóráját jelenti. Ez az adat elsőre ijesztő lehet, a mesterséges intelligencia azonban még csak az egyszerűbb, sémák szerint működő munkák elvégzésére képes, tehát még sokáig előbb lehet egy robot gépkezelő, mint tanár.

Az emberek munkájára még sokáig szükség lesz, sőt, egyre fontosabbak lesznek az olyan készségek, amelyekkel a gépek nem, csak mi, emberek rendelkezünk.

Hirdetés

Ilyen például a kreativitás, a kritikus gondolkodás, a döntésképesség, rugalmasság vagy a csapattal való együttműködés.

Éppen ezért a munkáltatók számára a képesítések helyett egyre fontosabbak lesznek a készségeink. Megyeri Mirtill, a pályakezdőket, gyakornokokat és cégeket összekötő Zyntern társalapítója is úgy fogalmazott, hogy a gyakorlat a képességalapú toborzás felé mutat. „Egyre több munkáltató kompetenciákat keres, azt nézi, a jelentkező képes-e alkalmazkodni a környezetéhez, és meg tudja-e tanulni azt, ami a munkája lesz.” Az lesz tehát a legsikeresebb, aki minél többféle készséggel rendelkezik, szívesen és hatékonyan tanul, és mindig készen áll a változásokra.

Azzal, hogy a mesterséges intelligencia elvégzi helyettünk a rutinfeladatokat, sokkal több időnk marad a bonyolult kérdések megoldására. Megyeri Mirtill szerint nem versengeni kell a mesterséges intelligenciával, hanem „felkészülni az együttműködésre”. Fontos tehát, hogy minden generáció megtanuljon ezekkel az eszközökkel dolgozni, hiszen így sokkal hatékonyabb lehet a munkája során. Idővel persze a gépi tanulással a mesterséges intelligencia egyre többféle és bonyolultabb feladat megoldására lesz képes, ehhez azonban az embereknek kell tovább tanítani és fejleszteni őket.

Robotok dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében

Robotok dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében

Fotó: Krizs?n Csaba

Alkalmazkodni egy robothoz, hogy utána emberrel beszélhessünk

Az új technológiákkal az álláskeresés során is találkozhatunk majd. Léteznek már olyan programok, amik jelölteket keresnek, kapcsolatba lépnek velük, és akár fel is mérik kompetenciáikat. Magyarországon ez még kevésbé elterjedt, de mondjuk videóinterjúval vagy a képességeinket felmérő felvételi játékokkal már találkozhatunk. Érdemes lesz tehát újragondolni, hogyan is építsük fel az önéletrajzunkat.

Minél inkább alkalmazkodunk a mesterséges intelligenciához, annál nagyobb eséllyel jut el a jelentkezésünk egy emberi alkalmazotthoz.

A CNBC gazdasági hírportál cikke például azt tanácsolja, hogy fogalmazzunk minél egyszerűbben, készségeinket szedjük pontokba, és azt is írjuk le, miből hány éves tapasztalattal rendelkezünk. A helyesírásra a szokásosnál is jobban ügyeljünk, hiszen az algoritmusok adott szavakat ismernek fel. Az eddigi munkaköreink helyett inkább az elért eredményeinket emeljük ki, ezek sokkal jobban érdeklik a munkáltatókat, és az is pluszpont lehet, ha sok számot és százalékos adatot közlünk.

Összeszedtük, milyen területeken találkozhat már most is, vagy találkozhat a nagyon közeli jövőben egy munkavállaló és a mesterséges intelligencia:

  • Előfordulhat, hogy egy álláskeresőnek első körben csetbotokkal kell megbeszélnie a részleteket egy hr-es helyett, de egyre gyakoribbak a képességfelmérő tesztek és játékok is.
  • Az önéletrajzban fontosabbak lesznek a készségeink, mint a képesítéseink, a robotok egyre inkább azokra keresnek majd.
  • Nem kell meglepődnünk, ha az oktatás, a továbbképzés alapjaiban változik meg a jövőben, és nem egy teremben, frontálisan képzik majd a dolgozókat, hanem online, személyre szabottan, akár egy robottal beszélgetve.
  • 2022-ig nagyjából 75 millió munkahely fog megszűnni világszerte, közben ugyanez a folyamat 130 milliót is meghaladó új munkahelyet hozhat létre, ilyen például az adattudós vagy a mesterségesintelligencia tréner. Először a könnyű fizikai munkákat (pl. gyárakban) és a monoton irodai munkákat fogják átvenni a robotok, ez akár öt éven belül megtörténhet. Húsz éven belül a digitalizáció hatására világszerte akár 380 millió embernek, köztük a mai magyar munkavállalók közel felének kell majd pályát módosítania.
  • Az alábbi, három fő területre csoportosított készségekre lesz a leginkább szükség a Világgazdasági Fórum Új elképzelés az oktatásról (New Vision for Education) című jelentése szerint:

Általános műveltség: Különösen a matematika, a tudomány, a számítástechnika, a pénzügyek, az állampolgári ismeretek és kultúra alapjainak megértése.
Kompetenciák: A szaktudás fejlesztéséhez az aktív hallgatás, a kritikus gondolkodás, a problémamegoldás, a kreativitás, a kommunikáció és az együttműködés.
Személyes készségek: A következő évszázad során a munkavállalóknak tökéletesíteniük kell azon készségeiket, amik segítenek nekik megbirkózni a változó munkahelyi feladatokkal és felelősségekkel.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/04/19/ai_hr/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csúcson jár a csok az országban

Csúcson jár a csok az országban

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2020 …