2020. május 24., vasárnapMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Honnan szerezzünk pénzt, ha használt autót vásárolnánk?

Hirdetés

Honnan szerezzünk pénzt, ha használt autót vásárolnánk?

Bár nagy az igény a vadonatúj autók iránt, sokaknak a jövőben is a használt autó jelent majd reális megoldást. Az ok természetesen az ár, hiszen egy új autó a szalonból kigördülve azonnal elveszíti értékének 10-15%-át, ami egy 10 milliós jármű esetében 1-1,5 millió Ft-ot jelent.

Hirdetés

Ráadásul, ha nem is ugyanilyen mértékben, de folytatódik az értékvesztés, így egy öt éves autón általában az eredeti ár 50-60%-áért lehet csak túladni. Vagyis a példánkban szereplő 10 milliós járműnél 5-6 millió Ft-os pénzügyi veszteségről beszélhetünk. Mármint eladói oldalon természetesen, mert a vevők ezt előnyként élik meg.

Amennyiben valaki használt autót vásárolna, de nem áll rendelkezésére az ehhez szükséges teljes vételár – vagy előteremthetné azt, de inkább befektetésekben fialtatja a pénzét –, akkor neki valamilyen finanszírozási lehetőség után kell néznie. Ebben az esetben manapság a lízing és a szabadon felhasználható személyi kölcsön a két szóba jöhető megoldás.

Személyi kölcsön autóra?

A személyi kölcsön viszonylag egyszerű termék: alapvetően megfelelő jövedelem kell hozzá, ami elbírja a hitel havi törlesztőjét, és persze az, hogy az igénylő ne szerepeljen rossz adósként az úgynevezett KHR adatbázisban. A bankok nem kérnek fedezetet, a folyósított hitelösszeg pedig szabadon elköthető, így akár autót is vásárolhatunk belőle. Fontos előny az is, hogy ha minden szükséges dokumentumot sikerült beszerezni, akkor nagyon rövid időn, akár 72 órán belül a számlánkra érkezhet a pénz, az igénylés pedig bizonyos esetekben akár online is történhet, így még a bankfiókba sem kell elmenni.

A személyi kölcsönök kamata egy ideje rendkívül ráadásul alacsony: találtunk 7% alatti, végig fix kamattal is ajánlatot, aminél a havi törlesztők a futamidő végéig változatlanok. Legfeljebb az jelenthet korlátot, hogy a felvehető hitelösszeg a személyi hitelek esetében maximálisan 10 millió Ft, ám ez egy használt autónál ritkán probléma, hiszen a többség 2 millió Ft alatt keres.

Mikor éri meg a lízing?

Magánszemélyként a személyi kölcsönön kívül az úgynevezett zártvégű lízinget választhatjuk még, ami annyiban hasonlít egy normál hitelkonstrukcióra, hogy itt is van kamat és havi törlesztő (pontosabban lízingdíj), ám fontos különbség, hogy legalább 20%-os önerőt mindenképp fel kell tudnunk mutatni.

A hasonlóságok ellenére jelentős különbségek vannak a lízing és a hitel között. A zártvégű lízingnél a futamidő végéig, pontosabban az utolsó részlet megfizetéséig a lízingbe adó az autó tulajdonosa – ő szerepel a forgalmi engedélyben és a törzskönyvben –, míg az adós „csak” úgynevezett üzembentartó lesz.

Az egyéni vállalkozók és a cégek körében az úgynevezett nyíltvégű lízingkonstrukció népszerű, amikor a lízingbe vevő a futamidő végén eldöntheti, hogy az úgynevezett maradványértéken megszerzi-e az autó tulajdonjogát. A nyíltvégű lízing adózási szempontból rendkívül kedvező lehet – például a lízingdíj kamatrésze költségként elszámolható, a lízingdíj tőkerészre eső áfa-tartalma bizonyos esetekben visszaigényelhető, az értékcsökkenés elszámolható –, ami egy vállalkozás számára plusz pénzügyi előnyt jelent.

C:UsersAsusDesktopbankmonitor cikkek20191015_autófinanszírozás_indexa pénzügyi lízing és a személyi kölcsön különbségei.jpg

Melyik az olcsóbb: a személyi kölcsön vagy a lízing?

Az, hogy az autó a futamidő végéig mindenképp a lízingcég tulajdonában marad, természetesen nagyobb biztonságot jelent a finanszírozó számára, hiszen az ügyfél esetleges adóssága miatt a NAV vagy más hitelezők nem tehetik rá kezüket a járműre, ha pedig a lízingbe vevő nem fizet, azonnal visszavehetik tőle azt.

A kisebb kockázat jutalma pedig az alacsonyabb kamatszint, vagyis olcsóbb finanszírozási lehetőség a személyi kölcsönhöz képest. A kamatot tekintve tehát a lízing szinte mindig kedvezőbb a személyi kölcsönnél, ám ezért bizonyos kötöttségeket be kell vállalni, illetve a lízing nem is minden esetben elérhető opció. Ezekről a helyzetekről kérőbb még részletesen írunk.

Külföldön vásárolt autó finanszírozása

Gyakran hallani, hogy külföldön lényegesen olcsóbban hozzá lehet jutni a használt autókhoz, mint idehaza. De vajon igaz ez? Az általunk megkérdezett, prémium kategóriás autók németországi importjával foglalkozó cégek vezetői […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/10/16/honnan_szerezzunk_penzt_ha_hasznalt_autot_vasarolnank/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megadtuk az állami garanciát: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel

Megadtuk az állami garanciát: Magyarország részéről jöhet az uniós óriáshitel

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Orbán …