2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Hányan mentek el eddig az országból?

Hirdetés

Hányan mentek el eddig az országból?

Miközben a migráció úgy általában korunk talán legfontosabb politikai kérdése, az, hogy hogyan foglalkozunk annak két elemével, eléggé szétvált a politikai diskurzusban: miközben a bevándorlás kérdésével úgy árasztotta el a kormány a köztereket és a közbeszédet, hogy mindez alig érint valakit az országban, a kivándorlás kérdése úgy kap sokkal kisebb politikai figyelmet, hogy majdnem mindenkit érint így vagy úgy. Szinte mindenkinek van pár családtagja, barátja, aki már külföldön él és dolgozik, akinek pedig nincs, az a munkaerőhiányon keresztül érzi a kivándorlás hatásait. 

Persze a kivándorlás is egy nagyon átpolitizált téma, abban pedig közös az erről szóló diskurzus a bevándorlásról szólóval, hogy az kevésbé a tényekre, inkább anekdotákra, hallomásokra, becslésekre és így-úgy félreértelmezett, félremagyaépül. De mit lehet valójában tudni a kivándorlásról? Honnan lehet megbízható adatokat szerezni, és lehet-e egyáltalán? Miért mennek el, akik elmennek és miért jönnek vissza? És egyáltalán, probléma-e a kivándorlás, vagy sem?

Erről beszélgetünk a Hol a Pénz legújabb adásában. Vendégeink Kováts András, a Menedék egyesület vezetője és az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa és Soltész Béla, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa, akik Mit tudunk a kivándorlásról? címmel szerkesztettek egy kötetet, amely nemrég jelent meg.

Soltész Béla (balra) és Kováts András

Hirdetés

Soltész Béla (balra) és Kováts András

Fotó: Ajpek Orsi / Index

A beszélgetésből kiderül,  hogy mi a közös az angol elitegyetemeken tanuló magyar diákokban és a legszegényebb falvakból kivándorló romákban, és hogy a kormány lépései még haza is vonzhat embereket, bár nem azok, amiket direkt erre találtak ki. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/04/13/hol_a_penz_10_kivandorlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

A Magyar Államkincstár megkezdi július 1-jén a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását – …