2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Halálos ítélettel durvul tovább a Huawei-ügy

Hirdetés

Halálos ítélettel durvul tovább a Huawei-ügy

Durvul a Huawei-ügy, illetve az amiatti diplomáciai feszültség: egy kínai bíróság Dalian városban hétfőn halálra ítélt egy kanadai férfit, Robert Lloyd Schellenberget drogcsempészet vádja miatt, miután az ügyészek közölték, hogy a novemberi 15 éves börtönbüntetés túl enyhe volt, írja a Reuters

Hivatalosan nyilván senki nem mondja ki Kínában, sőt, kifejezetten tagadják, hogy ez összefüggésben lenne a két ország közötti feszült viszonnyal, ami azért alakult ki, mert Kanada az USA kérésére elfogta az egyik Huawei-vezért, mellesleg az alapító lányát. A Huawei-örökös előállítása után egyébként Kína is elfogott két kanadait, a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolva őket. 

Ugyanakkor Kína szokatlan módon nemzetköi újságírókat is meghívott az egy napos újratárgyalásra és az ítélethirdetésre, már csak ezért is nehezen hihető, hogy a lépésnek nincs köze a nemzetközi diplomáciai izmozáshoz, és Kína nem csak kizsarolni akar valamiféle enyhítést-szabadon engedést Kanadától. 

Schellenberg 10 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen, az ügyvédje szerint várhatóan ezt meg is teszi, főleg, hogy már a novemberi ítélet ellen is fellebbezett. 

Hirdetés

A BBC azt írja, Schellenberget 2014-ben tartóztatták le, és vádolták meg 200 gramm methamfetamin csempészetével. A halálos ítélet mellett a bíróság elkobozta a férfi minden pénzügyi eszközét. Ő az ítélet kihirdetése előtt azt mondta, ő nem csempész, turistaként érkezett Kínába.

Közben szintén a Reuters ír arról, hogy Kína közölte: elege van abból, hogy egyes országok sztorikat fabrikálnak a Huaweiről, utalva arra, hogy Lengyelország bejelentette: limitálhatják az állami szférában a Huawei eszközök használatát a legutóbbi “kémügy” és székház-átkutatás után.

Az egész történet érdekessége egyébként, hogy eddig nyilvánosan senki semmiféle bizonyítékot nem szolgáltatott azokról az egyre szélesebb körben terjedő vádakról, hogy a Huawei információkat ad a kínai kormánynak a Huawei eszközeiből épített hálózatokon átfutó adatokból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/01/14/huawei_kina_kanada_halalraitel_trudeau/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cipőt vegyen a kastélyból!

Cipőt vegyen a kastélyból!

Pár éve, amikor először töltöttem huzamosabb időt Körmenden, megdöbbentem, amikor az impozáns Batthyány-Strattmann-kastély parkjának egy …