2019. május 21., keddMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.05.21. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Fizetőssé tett volna az albán kormány egy autópályát, a lakosság szétverte a kapukat!

Hirdetés

Fizetőssé tett volna az albán kormány egy autópályát, a lakosság szétverte a kapukat!

Erős érzelmeket váltott ki előbb a koszovói kamionsofőrökből, majd az albán lakosságból is az, hogy az albán kormány megpróbált autópályadíjat szedni.

A balkáni ország rendkívül elmaradott úthálózattal rendelkezik, de néhány kétszer két sávos utat azért autópályának neveznek.

Az ilyen sztrádákon eddig díjmentesen lehetett robogni, igaz csak legfeljebb 110 kilométer / órával. Az egyik legforgalmasabb, több hegyi szakasszal is rendelkező Durrës-Kukës autópályát a kormány megpróbálta fizetőssé tenni. A személyautóktól 2,5, míg a kamionosoktól 22,5 eurót szeretett volna beszedni.

Hirdetés

Ám az ügy erős politikai felhangot kapott, mert Kukës az az észak-kelet-albániai város (egy hatalmas lakóteleptömb), amely a legközelebb fekszik Koszovóhoz, így a baloldali Edi Rama kormányát a jobboldali ellenzék azonnal azzal vádolta, hogy a díjjal megpróbálja egymástól elválasztani a „nemzettestvéreket”, vagyis szándékosan nehezíti meg a Koszovó és Albánia közötti közlekedést. Koszovó miniszterelnöke, Ramush Haradinaj is megszólalt az ügyben, az autópályadíjakat ő is túlzottan magasnak minősítette.

Az ellenkampány betalált, a húsvéti ünnepek alatt több ezer ember rohamozta meg az autópályakapuk infrastruktúráját, és a tüntetők gyakorlatilag két nap alatt a földdel tették egyenlővé a méregdrága rendszert.

Edi Rama miniszterelnök azt mondta, hogy mind a vagyon, mind a rendőrség elleni erőszakot keményen megbüntetik, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a díjakat felülvizsgálják.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2018/04/03/fizetosse_tett_volna_az_alban_kormany_egy_autopalyat_a_lakossag_inkabb_szetverte_a_kapukat/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

USA vs. Kína: most már vérre megy

USA vs. Kína: most már vérre megy

A felületes szemlélő számára úgy tűnik, a két nagyhatalom közötti kereskedelmi háború vámokról és piaci …