2019. december 13., péntekMa Gabriella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.13. Gabriella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Ezé a megyéé a fél Balaton

Hirdetés

Ezé a megyéé a fél Balaton

CartoDb térkép embed

Hirdetés

A Dunántúl közepén elhelyezkedő megye különlegesen jó földrajzi, és ezért idegenforgalmi adottságokkal bír: közepén a Bakony, északon a Kisalföld, déli részén a Balaton és a Balaton-felvidék hegyei határolják. A Balaton partszakaszának majdnem fele érinti a megyét, konkrétan Balatonedericstől Balatonkeneséig, ami a megye turisztikai bevételeit dobja meg, agrárszempontból pedig a Balaton-felvidék szőlői, és az azokra épülő borászat emelendő ki. A Bakony és a Balaton-felvidék miatt erdősültség tekintetében a harmadik legjobb az országban.

4400 négyzetkilométeren 216 települése van, köztük 15 város. Megyeszékhelye Veszprém, 60 ezer lakossal. A települések felében 500 főnél kevesebben laknak, nagyvárosnak számít Pápa, Ajka és Várpalota, egyenként 20-30 ezres népességgel. Összesen 346 ezer ember él a megyében, létszámuk az 1980-as évek óta folyamatosan csökken.

A megye gazdaságát az elmúlt néhány évtizedben két másik megye, legfőképp megyeszékhely (Győr és Székesfehérvár) elszívó ereje és a rendszerváltás befolyásolta leginkább. Utóbbi komplett ágazatokat söpört el, így csökkent le drasztikusan a vegyipar jelentősége vagy szenvedett évtizedekig […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/07/18/mi_videkunk_veszprem_megye_fel_balaton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Soros György már megint spekulál

Soros György már megint spekulál

A független újságírás létezésével nem alattvalói, hanem partnerei vagyunk a hatalomnak. Támogass te is! Soros …