2019. február 24., vasárnapMa Mátyás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.02.24. Mátyás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 317,00 Ft | USD: 280,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / És akkor a Zsonglőr Egyesület is Soros-bérenccé vált

Hirdetés

És akkor a Zsonglőr Egyesület is Soros-bérenccé vált

Tizennégy hónapig tárgyalt a kormány a BMW-vel, mielőtt bejelentette volna, hogy Debrecenben épít gyárat a cég. Megnéztük, mi minden történt a városházán a beruházás bejelentésére készülve. A leendő gyár területén találhatóak a megye legjobb földjei, késő tavaszig mezőgazdasági besorolásúak voltak. Ezen a közgyűlés változtatott. Az egyik helyi képviselő kérdésünkre azt írta, „a konkrét okot nem mondták, nem is tudtuk, bár sejteni való volt, hogy valamire készülnek vele”.

A beruházás részleteiről semmit sem tudni, így azt sem, hogy milyen feltételekkel vagy kedvezményekkel jön a BMW Magyarországra. Csak valószínűsíteni lehet, hogy a kormány óriási adókedvezményekkel és támogatásokkal csábította ide a vállalatot. A GKI Gazdaságkutató úgy számol: az Apollo Tyres nagyjából annyi munkahelyet hozott Magyarországra, mint a BMW, azt a céget 30 milliárd forinttal segítette ki az ország. Ez a mostani bérszínvonalon azt jelenti, hogy négy-öt évig tulajdonképpen az állam fizeti a BMW alkalmazottait.

Mit csináljunk most?

Hirdetés

Annyi tésztát gyárthatnak a most bővített Gyermelyi tésztagyárban, amennyiből egész Magyarországot el lehetne látni. A próbagyártás még csak most kezdődött meg, de a cél megduplázni az eddigi termelést, ez az évi 65-70 ezer tonna pedig annyit jelentene, mint amennyi az ország teljes éves fogyasztása.

© Huszár Dávid

Az üzem bővítésére 7,1 milliárdot költött a cég, ehhez 2,4 milliárdot biztosított az állam. A cég 500 alkalmazottjából nyolcvanan foglalkoznak a tészta gyártásával. A gépesítés pedig csak részben gyorsítja a munkát: a tojások feltörésétől számítva a tészták szárítással együtt formától függően 2,5-6 óra alatt készülnek el.

Milyen legyen a magyar tészta?

Frissítették a külföldről támogatott szervezetek listáját, az eredmény pedig egészen szürreális lett. Az eredeti cél, hogy megbélyegezzék a Soros-bérencnek kikiáltott szervezeteket, nem igazán jött össze. De cserébe legalább megtudhattuk, hogy külföldről támogatott civilnek számít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Bátor Tábor Alapítvány vagy épp a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

© Fülöp Máté

És még nincs vége! Ha például ön eddig nem hallott a Magyar Zsonglőr Egyesületről, akkor most már kezdhet félni: bizony, ez is külföldről támogatott civil szervezet. De ugyanilyen a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Természetvédők Szövetsége, mindannyiunk legnagyobb meglepetésére a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, amelyről nagy pénzben mernénk fogadni, hogy külföldi, német érdekeket is támogat, sőt, a különböző fajok kontinensek közti migrációját egyértelműen támogató Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is.

Ön kitől fél a legjobban?

A hét képe: tíz éve kezdődött a pekingi olimpia, így néznek ki most a helyszínek.

© AFP

A hőségriasztással egy időben zárták el a vizet Nyíradonyban, és egy teljes hét kellett, hogy visszakössék. Három utcában 21 család, köztük gyerekek és idősek maradtak víz nélkül, mert nem tudták fizetni a számlát, 100-tól 500 ezer forintig tartoznak a Tiszamenti Regionális Vízműveknek.

A nyíradonyi családokat is többször figyelmeztették a tartozásra, ajánlottak részletfizetést, de választ nem kaptak – közölte a vízművek. Amíg nem volt víz, a családok a közeli sportcsarnokba mehettek mosni és mosakodni. A városban van ugyan egy másik középület, ahol lehetne mosni és fürdeni is, de ezt technikai okokra hivatkozva nem nyitotta meg az önkormányzat.

Ön mit gondol erről?

Elkezdődött a Sziget Fesztivál, az utóbbi évek legerősebb kínálatával. Körbenéztünk az árak között is: kis vodka-szóda 1750 forint, nagyfröccsöt is majdnem 1000 forintért kapni. De aki enni próbál, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ezért néhány tippel segítettük azokat, akik a 23 900 forintos napijegy, az 59 900 forintos 3 napos jegy vagy a fesztivál előtti időszakban már 99 ezer forintért kínált hetijegy kifizetése után már spórolni próbálnak.

Az első fesztivál idején, 1993-ban 300 forintot kellett fizetni, ha valaki egyetlen napra szeretett volna kinézni a Szigetre. Ha pedig az 1996-os 700 forintos árakat nézzük, akkor azt látni, hogy 22 év alatt 34-szeresére nőtt a belépő ára.

Ön kimegy a Szigetre?

Egyik pillanatról a másikra eltűnt a TV2 a román Digi csomagjából. A Digi és az erős kormányzati hátszéllel bíró TV2 csoport viszonya nem felhőtlen, a Spíler Tv beindításával a Digi az angol mellett az olasz labdarúgó-bajnokság közvetítését is elvesztette. Ezért is gondolták sokan azt, hogy ennek a vitának a következménye, hogy eltűnt a TV2 a Digiből, de a tévé válasza egész mást mutat.

Az indoklásra két napot kellett várni: a TV2 tulajdonosa azt közölte, hogy a Digi a TV2 médiaszolgáltató engedélye nélkül adta eddig a TV2, a Mozi+ és a PRIME műsorait. Vagyis most a Digi nem önszántából vette ki az említett három csatornát a kínálatából, hanem a felszólításnak eleget téve csak megszüntette a jogsértő állapotot – írták.

Ön sajnálná, ha nem nézhetne Tv2-t?

Hiába fizette ki az állam öt évvel ezelőtt az önkormányzatok adósságait, most azok zöme újra hitelfelvételre kényszerülhet. Jócskán megdrágult ugyanis az elhúzódó elbírálás miatt több ezer építési beruházás. Már januárban többen jelezték, hogy a jelentősen dráguló építőipari szolgáltatások miatt nem fognak annyiból kijönni a beruházások, ahogy azt korábban gondolták, ezért sok önkormányzat abban bízott, hogy a kormány kisegíti őket a bajból. A dráguló építési beruházások a csaknem hatezer pályázat kétharmadát teszik ki.

Most marad a projektek műszaki tartalmának a csökkentése, de ez nem minden esetben járható út. Az energetikai korszerűsítéseknél ugyanis a műszaki tartalom csökkentésével éppen a pályázat célját hiúsítanák meg. Az elmúlt hónapban fórumokat tartottak a megyeszékhelyeken, ahol információink szerint azt világossá tették, hogy plusz pénzt nem ad a kormány.

Segítsen-e az állam?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20180812_es_akkor_bmw_tv2_onkormanyzat_hitel_sziget_fesztival#rss

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megállapodtak a Suzuki-gyárban a bérfejlesztésről

Megállapodás született a 2019-es bérfejlesztésről a Magyar Suzuki Zrt.-nél – közölte a cég. A felek a pénteki …