2020. január 26., vasárnapMa Vanda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.26. Vanda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egyre nehezebb eladni a lakásokat Budapest egyik legnépszerűbb kerületében

Hirdetés

Egyre nehezebb eladni a lakásokat Budapest egyik legnépszerűbb kerületében

Miközben az elmúlt egy évben jelentős mértékben emelkedtek tovább az ingatlanárak a XIII. kerületben, az érdeklődők száma mérséklődik, derül ki a Balla Ingatlan közleményéből. Az iroda kimutatásai szerint a kerület ingatlanpiaca már tavasszal sem azt az arcát mutatta, mint a korábbi években, és a helyzet a nyár folyamán sem javult. Csak a kiadó lakásoknál marad a megszokott erős kereslet, az ingatlanvásárlók száma egyértelműen visszaesett.

„Miközben hatalmas a kínálat, vevőt már lasszóval kell fogni”

 – hangsúlyozta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Az ingatlaniroda közleménye szerint a kerület hosszú évek óta nagyon lendületesen fejlődik, kiváló az infrastruktúrája, rendkívül jó a közlekedése, és több bevásárlóközpontot is el lehet érni. A XIII. kerület ingatlanpiacán nem csak az óriási lakóparkok, hanem kisebb lakásszámú projektek is megjelennek, a kertvárosi részeken pedig sorházakból és ikerházakból lehet válogatni. Ezért válhatott a XIII. kerület Budapest egyik legdrágább részévé.

Hirdetés

A csok-változás nem hozta meg a várt eredményt, a kedvezmény által elérhető összeg messze elmarad attól, amennyibe a kerületben egy megfelelő paraméterekkel rendelkező lakás kerül. A használt piacon eközben továbbra is a túlárazottság és a szerény kereslet a jellemző. Tóth Viktória szerint tudatosabbá válnak a vevők, nem költenek vagyonokat panellakásokra és az újlipótvárosi lakások 1,2-1,3 milliós négyzetméterára is megfontolásra készteti őket.

„Főleg akkor, ha bőven lehet válogatni ilyen áron az új építésűek közül, melyekből óriási a választék. Ez azt jelenti, hogy 60 millióért ugyanekkora alapterületű új építésű lakást már könnyedén lehet vásárolni a kerületben, míg egy szépen felújított panellakásnak a reális ára harmadával kevesebb. De még abban az esetben sem haladja meg az 50 millió forintot, ha a Pozsonyi úton áll” – tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Az új építésű lakások négyzetméterára 750 ezer forintnál kezdődik, igaz, 4,2 millió forintos négyzetméterárakkal is lehet találkozni. Lehet válogatni már elkészült projektek lakásaiból is, de ezeknél elsősorban a legkisebb, egyszobás, illetve a nagyobb ingatlanok maradtak egyelőre eladatlanul, tehát 70-80 négyzetméter felettiek, penthouse-ok, duplexek, melyeket jellemzően 100 millió forint feletti árakon kínálnak.

A Balla Ingatlan közleménye megjegyzi, mára a befektetők teljesen eltűntek a kerületből, aki még aktív, az is inkább felújít egy kisebb használt lakást és azt adja ki, majd pár év múlva értékesíti. Pedig a kerületben rettentő nagy igény lenne kiadó lakásokra, a tulajdonosok viszont túl magas bérleti díjakat kérnek.

„Tehát, miközben a bérlők – például a diákok – fejenként mintegy 50-70 ezer forintos bérleti díjat tudnak bevállalni, addig a tulajdonosok inkább 100 ezer forintban gondolkodnak” – magyarázta Tóth Viktória.

Nemrég írtuk meg, hogy 20 millió forint alatt csak a fővárostól 40-60 kilométerre lehet lakást venni, de ott sem könnyű, hisz Budapest mellett a vidéki városokban is éves szinten több mint 20 százalékos volt a drágulás az első negyedévben. De ebben az esetben legalább kész ingatlanokról beszélünk, az új építésű lakások több mint felét viszont nem tudják határidőre befejezni.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20190910_Egyre_nehezebb_eladni_a_lakasokat_Budapest_egyik_legnepszerubb_keruleteben#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ez vár az afrikai gazdaságokra 2020-ban

Az afrikai kontinensen általános optimizmus uralkodik a 2020-as évvel kapcsolatban. Az országok vezetőinek többsége szerint …