2020. augusztus 12., szerdaMa Klára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.12. Klára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Egy alföldi kisvárosból származik a hollywoodi gitárhotel szemkápráztató lézere

Egy alföldi kisvárosból származik a hollywoodi gitárhotel szemkápráztató lézere

Kezdem az elején: Hollywoodban a Hard Rock franchise tulajdonosai felhúztak egy bazi nagy, gitár alakú hotelt és kaszinót a már meglévő kaszinójuk mellé, ami személyes ízléstől függően elég megdöbbentően/impozánsan/csiricsárén/felvágósan néz ki. Az átadó apropóján készültek látványos képek is az épületről, az egyik köré kerekítettem egy posztot az Index Mindeközben rovatába.

Pár nap elteltével aztán levelem jött a Lasershow Hungary International Kft.-től, amelyből megtudtam: a gitárhotel lézerhúrjait Magyarországon csinálták, bizonyítékul egy képet is csatolt a feladó (“Tomi Hollywoodból”), amelyen az látszik, ahogy a hivatalos megnyitó előtt a magyar zászló színeivel tesztelik a technikát:

IMG-3681

Fotó: Kovács Tamás

A Kiskőrös-Hollywood tengely

Miután felvettük a kapcsolatot, Kovács Tamástól, a Lasershow Hungary tulajdonosától megtudtam, hogy Magyarország lézernagyhatalom (mármint a más ligába tartozó lézerközponton felül is), több hazai cég is büszkélkedhet nagy nemzetközi munkákkal. Ők például Kiskőrösről látják el prototípusokkal a megrendelőket, a Hard Rock hotel húrjait szolgáltató lézerek is az ottani telephelyen készültek.

Kovács elmondása szerint bár elsőre furcsán hangozhat, hogy egy kis magyar cég ekkora külföldi megbízáshoz jut, igazából a lézeres világ mérete miatt ez nem meglepő: összesen száz alatt lehet azoknak a cégeknek a száma a világpiacon, aki konkrétan ezzel a területtel foglalkoznak. A Lasershow Hungary a cégvezető szerint úgy kerülhetett a Hard Rock látókörébe, hogy Kovácsék nem sokkal ezelőtt dolgoztak a Las Vegas-i Bellaggio kaszinónak, és még csak nem is ők az egyetlen magyar cég, amelynek a névjegye kézről kézre jár az USA-ban: a ballószegi székhelyű Semiconductor Laser Development Kft. termékeit például az orlandói Disneylandben is használják.

Kovács Tamás autodidakta módon tanulta ki a szakmát, a kétezres évek elején először rendezvényekre vitt lézertechnikát, aztán elkezdett a szerelésükkel kísérletezni.

Az elsőt, amit szétszedtem, elrontottam. Aztán a másodikat is. A harmadikkal már sikerrel jártam, és az alapján az első kettőt is meg tudtam csinálni.

Innen már nem volt megállás, 2013-ban megalapította a cégét, és elkezdte a fejlesztést. A vállalkozásban Kovács évekig egyedül dolgozott, de ma sincsenek sokan, összesen 3-4 ember dolgozik be.

Szűk időkeret és más nehézségek

Kaszinózó indiánok

A Floridai Szeminol Indiántörzs az amerikai szövetségi állam által is elismert entitás, ami 6 indiánrezervátumot tart fenn az állam területén, és a múltban elszenvedett indián népirtás kompenzációjaként egy sor különleges jogosítvánnyal rendelkezik: ezek egyike a kaszinóüzemeltetés joga. Ebből vaskos és egyre növekvő nyereséget realizálnak, az utóbbi időben évente 2,5 milliárd dolláros eredményre tettek szert a floridai szeminolok a szerencsejáték-bevételekből, bár a nyereségelosztásról állandó vitájuk van az állammal, ami szerintük nem védi elég szigorúan a monopóliumukat. A kaszinózáson keresett pénzt be is fektetik, így jutottak hozzá a Hard Rock-franchise-hoz is 2007-ben, amit most a gitár alakú szállokkal tovább építenek. A törzs a Seminole Hard Rock birodalommal megszerezte a 2020-as, a Miami stadionba szervezett Super Bowl névadó szponzorációját is, így a jövőre az egész világ megismerheti a nevüket.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/11/08/kiskoros_lezer_ceg_seminole_hard_rock_hotel_hollywood/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel?

Ahogy globálisan egyre lendületesebben nő az üzembe helyezett napelem panelek száma, a világnak hamarosan szembe …