2019. december 16., hétfőMa Etelka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
2019.12.16. Etelka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 299,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Csökkentek a külföldi beruházások Európában, a képzett munkaerőt keresi a tőke

Hirdetés

Csökkentek a külföldi beruházások Európában, a képzett munkaerőt keresi a tőke

Hét éve nem érkezett ilyen kevés működőtőke az európai országokba, de Közép-Európa ennek ellenére sem áll rosszul. Az EY (korábban Ernst&Young) egy reprezentatív felmérés során világszerte 500 cégvezetőt kérdezett meg arról, hogy a közvetlen működőtőke beruházások (FDI) helyszínének kiválasztásakor mik a legfontosabb szempontok, illetve kockázatok.

Hirdetés

A nemzetközi befektetéseknek egyébként három csoportját szokás megkülönböztetni:

  • Az első a nemzetközi hitelezés.
  • A másodikba a portfólióbefektetések tartoznak: tőzsdei részvények, kötvények, befektetési jegyek, egyéb értékpapírok. Ez esetben a befektetés passzív, „a pénz dolgozik”.
  • A harmadik pedig a működőtőke-befektetéseké (FDI: foreign direct investment), ahol a külföldi befektető aktívan jelenik meg, akár úgy, hogy egy helyi vállalatban jelentős, a cég irányításába beleszólást engedő részesedést szerez; illetve Magyarországon jellemzően inkább úgy, hogy leányvállalatot hoz létre. Ez esetben nem közvetlenül a pénz dolgozik, hanem a pénz létrehoz például egy gyárat, ami termel, értékesít, és ezáltal jövedelmet ér el.

Az FDI egyébként rendkívül fontos mozgatórugója a gazdasági növekedésnek, vagyis – áttételesen – arra is igen nagy hatással van, hogy az egyes országokban javul-e az életszínvonal.

Gyengülő növekedés

A felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy 

a politikai és gazdasági bizonytalanság világszerte arra készteti a cégek döntéshozóit, hogy vágják vissza a külföldi befektetéseiket.

A gazdasági bizonytalanságok és negatív tendenciák közé tartozik például az, hogy 

  1. Világszerte romlanak a növekedési kilátások: az EU gazdasági bővülése például a 2017-es 2,4-ről 1,8-ra csökkent tavaly. Ráadásul Kína az elmúlt harminc év leggyengébb növekedését produkálta, 6,6 százalékkal nőtt az ázsiai ország GDP-je 2018-ban. Emellett Japán gazdasága is csak 0,7-tel nőtt, az egy évvel korábbi 1,9 százalék után.
  2. Erősödik a protekcionizmus: az Egyesült Államok és Kína gyakorlatilag vámháborúban áll egymással, de az USA más államokkal szemben is védővámok bevezetésének belengetésével próbál a saját érdekeinek érvényesítésére jobb alkupozíciót kiharcolni.

Több vállalatvezető szerint egyébként az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktussal jól is járhat az EU, hiszen a megnövekedett vámok miatt a két ország közötti kereskedelmi forgalom egy részét helyettesíthetik európai cégek is.

A jelentés összeállítói az Európába érkező FDI tavalyi csökkenéséért az Egyesült Államok adóreformját is felelőssé teszik, emiatt ugyanis az amerikai cégek külföldi érdekeltségeiknél keletkezett nyereségükből egy jelentős részt visszautalhattak az USA-ba, ahol kedvezőbbé váltak az adózás feltételei, az Amerikába visszaáramló pénz miatt viszont kevesebb tőkét fektethettek be Európában. Ennek ellenére még mindig az Egyesült Államok a legjelentősebb befektető Európában, 2018-ban az FDI projektek 22 százaléka onnan származott. Az elmúlt időszakban átlagosan 8 százalékkal nőtt évente az amerikai beruházások száma Európában, tavaly viszont már csak 3 százalék volt a bővülés, ehhez pedig Trump adóreformja is hozzájárulhatott.

Trump a külföldi pénzek nyomába eredt

A 2017 decemberében indított adóreform versenyképesebbé tette az Egyesült Államokat. A társasági adót 35-ről 21- százalékra csökkentették, és egyszeri lehetőségként a kormányzat 15,5 százalékos adót kínált a külföldön szerzett nyereség után. Ettől függetlenül az amerikai gazdasági növekedés is megtorpanni látszik, de tavaly még 2,9 százalékos bővülés volt, ami elég jónak számít egy ennyire fejlett gazdaságnál, és az idei évre jósolt 2,1 sem mondható rossznak, főként a nyugat-európai államok vagy Japán növekedési számaihoz viszonyítva.

Egyébként Európa továbbra is kifejezetten népszerű a befektetők körében, sokan a legjobb befektetési helynek gondolják a világon, csak éppen világszerte kevesebb beruházás indul, az Európába érkező befektetések száma például hétéves mélyponton van. 2018 trendfordulót hozott, hat év után először csökkent a tőkebefektetések darabszáma, 6356 beruházás érkezett a kontinens országaiba, ami 4 százalékos csökkenés 2017-hez képest. 

Bár az elmúlt hét évben tavaly érkezett a legkevesebb beruházás az európai országokba, még mindig magasnak tekinthető az elinduló projektek száma, és bár nagy csökkenést mutatott az Egyesült Királyságban és Németországban elinduló, külföldi finanszírozású projektek száma, a kontinensen így is ebbe a két országba jött a külföldi beruházások harmada.

Idén a befektetők 27 százaléka tervezi, hogy új vállalkozást alapít, vagy bővíti a meglévőt, egy évvel korábban még 35 százalékuk számolt ezzel. A 27 százalékos arány egyébként szintén hétéves mélypont.

A politikai bizonytalanság a legriasztóbb

Az EY felmérése szerint a következő három évben a politikai bizonytalanság jelenti majd a legnagyobb kockázatot Európa tőkevonzó képességére. Leginkább a brexit körüli hercehurca bizonytalanítja el a beruházókat, de a kontinens általános politikai instabilitása, a populizmus és a protekcionizmus térnyerése, valamint a globális politikai bizonytalanság is kockázatot jelent a beruházók számára.

Pozitívum, hogy a digitális technológiába áramló befektetések száma megduplázódott 2013 óta. A szektorban tevékenykedő európai vállalatok legnagyobb befektetője továbbra is az Egyesült Államok. Szintén jó hír, hogy az elmúlt öt évben megduplázódott a kutatás-fejlesztés (k+f) projektek száma a kontinensen.

2018-ban Belgiumba, Spanyolországba, Lengyelországba és Írországba ment a legtöbb működőtőke beruházás,

ezekben az országokban legalább 20 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/07/22/kulfoldi_toke_az_europai_orszagokban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Taylor Swift kifakadt a Soros családra és a kapitalizmusra

Taylor Swift kifakadt a Soros családra és a kapitalizmusra

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …