2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Büntetőilletéket vezetne be a kormány a telekspekulánsok ellen

Hirdetés

Büntetőilletéket vezetne be a kormány a telekspekulánsok ellen

A nyereség 90 százalékát vonnák el illeték címén azoktól, akik ingatlanjuk belterületivé nyilváníttatása révén jutnak nyereséghez – derül ki egy kedden benyújtott törvényjavaslatból.

A Miniszterelnökség vezetője, Gulyás Gergely által benyújtott indoklás így fogalmaz:

Egy ingatlan forgalmi értéke a belterületbe vonás után jelentősen megnő. Ezen tranzakciók mögött az a kizárólagos cél is állhat, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületbe vonják, majd pedig jelentős haszonnal továbbértékesítsék. A törvénymódosítás célja, hogy visszaszorítsa az ilyen spekulációs visszaéléseket.

A javaslat szerint az adóhatóság megállapítja majd a telek értékét az eladásakor, és amennyivel ez több a külterület megvásárlásakor megállapított értéknél, azaz amennyit az eladó (akár magánszemély, akár cég) nyerne az üzleten, annak a 90 százalékát tőle “visszterhes vagyonátruházási illeték” címén elvonják. Mindez akkor lesz érvényes, ha a belterületbe vonás az eladást megelőző tíz éven belül történt.

Hirdetés

Egy másik feltétel nem világos, mert a törvényjavaslat szövege és az indoklás ellentmond egymásnak. A szövegtervezet szerint nem lenne illetékköteles annak az ingatlannak az eladása, amelyet “az átruházó fél általi megszerzést követő 6. évben vagy azt követően minősítettek belterületté”, az indoklásban viszont ez áll: annak a teleknek az esetében nem kell megfizetni ezt az illetéket, amelyet “az eladó az ingatlan megszerzését követő 6. évben vagy azt követően értékesít”.

Vagyis kérdés, hogy a mentességhez a vásárlás és a belterületté minősítés, vagy a vásárlás és az eladás között kell-e legalább öt évnek eltelnie.

Az új szabály 2020. február 1-től lesz érvényes, ha az országgyűlés elfogadja, és kizárólag az attól kezdve belterületbe vont ingatlanokra, vagyis aki eddig spekulált, azt nem érinti.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20191113_Buntetoilleteket_vezetne_be_a_kormany_a_telekspekulansok_ellen#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kormány még mindig imádja pénzzel tömni a német autóipari cégeket

A kormány még mindig imádja pénzzel tömni a német autóipari cégeket

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Bár …