2019. január 20., vasárnapMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Bíróság: A kormánynak ki kell adnia az OLAF jelentéseit

Hirdetés

Bíróság: A kormánynak ki kell adnia az OLAF jelentéseit

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) ki kell adnia azokat az összefoglaló jelentéseket, amelyeket az OLAF magyarországi koordinációs irodája 2007. január 1. és 2017. február 13. között küldött a kormánynak – döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék.

A pert, amelyben még január 11-én született döntés, dr. Szakács László MSZP-s képviselő indította, miután a politikus közérdekű adatigénylésére az NGM nem volt hajlandó kiadni ezeket az anyagokat. Szakács még tavaly februárban kérte ki a jelentéseket, amikor a 4-es metró beruházással kapcsolatos OLAF-jelentésről szóltak a hírek. 

D NOE20170327010

Hirdetés

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az OLAF Koordinációs Iroda, az EU csalás elleni hivatalának magyarországi kirendeltsége minden évben készít egy összefoglaló jelentést a magyar kormány részére arról, hogy milyen szabálytalanságok jutottak tudomására abban az évben. Ez az összefoglaló személyes adatokat nem tartalmaz, ezért elvileg nyilvánosságra hozható. A kormány ezzel nem értett egyet, az NGM értelmezése szerint ugyanis ezek döntés megalapozására szolgáló adatok, így nem nyilvánosak.

A bíróság viszont az adatkérőnek adott igazat, így az elsőfokú döntés értelmében az NGM-nek 15 napon belül el kellene küldenie az elmúlt tíz év jelentéseit. Ez persze nem fog megtörténni, hiszen az ítélet nem jogerős, a per majd másodfokon folytatódik. Az MSZP azonban azt reméli, hogy jogerősen is nyer, és utána kiderülhet például, hogy a kormány mióta tud az Elios-ügyről, pontosan mit tud róla, illetve hogy az OLAF milyen egyéb, Magyarországot érintő csalásokat tárt fel, amelyekről a kormány szintén nem szeretne beszélni. (Az ítéletről a Népszava számolt be először.)

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2018/02/21/birosag_olaf_jelentesek/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Bangóné Borbély Ildikó megkeresésére beérkezett az első rabszolgatörvényt elutasító nyilatkozat az egyik legnagyobb állami vállalattól, …