2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Bezár az offshore-botrányba keveredett panamai ügyvédi iroda

Hirdetés

Bezár az offshore-botrányba keveredett panamai ügyvédi iroda

Bezár március végén az offshore-botrányt kirobbantó Panama-iratokról elhíresült panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda – írja az MTI.

A Mossack Fonseca szerdai közleményében azzal indokolta tevékenysége beszüntetését, hogy az imázsvesztés, az ellenük irányuló sajtókampány, a pénzügyi “cirkusz”, illetve egyes panamai hatóságok szabálytalan eljárása helyrehozhatatlan károkat okozott az ügyvédi irodának, amely egykor a világ negyven országában mintegy 600 alkalmazottal képviseltette magát. Titkos adatállománya 2016-os kiszivárgását követően be kellett zárnia irodáit, munkatársainak létszámát pedig mintegy 50-re kellett csökkentenie.

A bejelentés szerint az ügyvédi iroda működését március végével befejezi, egy kisebb csapatot ugyanakkor megbíznak azzal a feladattal, hogy a hatóságok, valamint az állami és magánszervezetek megkereséseire válaszoljon. A Guardian cikke szerint a cég mindezt úgy fogalmazta meg, hogy “tovább küzdenek az igazukért”.

Hirdetés

A Mossack Fonseca 2016-ban került a figyelem középpontjába, miután 11,5 millió dokumentum szivárgott ki az irodától olyan adócsaló cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, sportolóról és egyéb hírességről, akik feltehetően megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban.

Sigmundur David Gunnlaugsson volt izlandi kormányfő és Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnök is belebukott a botrányba. Az irodát emellett, úgy tudni, hogy több drogkartellhez, maffiához, fegyverkereskedőhöz és nemzetközileg elszigetelt kormányhoz (például a észak-koreai és a szíriai rezsimhez) is pénzügyi szálak fűzték. Közvetve érintett volt például Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök is, Kínában pedig cenzorok hada dolgozott azon, hogy az ország lakói ne szembesüljenek vezetői offshore-kapcsolataival. 

Magyarországon eddig egy áldozatot szedett a botrány: Boldvai Lászlónak, az MSZP politikusának feleségéről derült ki, hogy volt offshore-cége. Boldvai emiatt felfüggesztette párttagságát. De a leggazdagabb magyarok közül is többen szerepeltek az offshore-listán.

Arról, hogy mi ez az egész offshore-ozás, itt írtunk részletesen. A Mossack Fonseca működéséről és a két alapítóról korábban itt írtunk részletesenA több magyart is érintő offshore-botrány hátterét pedig itt mutattuk be.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2018/03/15/bezar_az_offshore-botranyba_keveredett_panamai_ugyvedi_iroda/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

A Magyar Államkincstár megkezdi július 1-jén a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását – …