2020. március 28., szombatMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 322,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Beperelték a Buda-Cash ügyfeleit

Hirdetés

Beperelték a Buda-Cash ügyfeleit

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek.

A svájci jegybank 2015. január 15-én váratlan lépésre szánta el magát. Reggel fél tízkor eltörölte a 2011 óta bevezetett 1,2-es svájci frank árfolyamküszöböt az euróval szemben. Megtehette, soha nem mondta, hogy ilyet nem fog csinálni, bár még a megelőző napokban is a lépéssel ellentétesen kommunikált. A piacon így senki nem számított arra, hogy Svájc feladja azt az árfolyamküszöböt, amellyel a túlzott erősödés ellen védte a menedék instrumentumként ismert devizáját.

Hirdetés

Addig, ha a frank 1,20 alá erősödött volna az euróval szemben, akkor mindig beavatkozott. Ilyenkor frankeladással gyengítette a svájci pénzt, ezt bármeddig megtehette, ha nem lett volna elég pénze, legfeljebb nyomtatott volna még.

Ma 317 forintba kerül egy svájci frank, de öt éve, amikor először köszönt be erre a szintre, ez egy sokk, valóságos cunami következménye volt. Két bivalyerős deviza ritkán változik akárcsak 5 százalékot is egyetlen nap alatt egymással szemben, de ezen a napon egyik pillanatban még 1,2 frankot kellett adni egy euróért, majd az intervenció eltörlése után 0,8 frankot.

Megint a svájciak jártak jól? Akinek reggel volt 120 ezer frank megtakarítása, vagyis 100 ezer eurója, annak estére már 150 ezer eurója volt. Ez igaz, de azért a svájci gazdaság versenyképessége szempontjából nem kicsi csapás volt egy ekkora felértékelődés.

Magyar rémálom

A nem-svájciak közül elsősorban annak volt rémálom ez a nap, akinek frankban volt tartozása. Szerencsére ekkor már túl voltunk a devizahitelezés nevű nemzeti sorstragédia nagyján, de azért rengeteg autóhiteles és személyi kölcsönös szerződés vált egyik pillanatról a másikra borzalommá.

Képzeljük csak el, hogy valakinek van egy 20 millió forintos adóssága reggel, estére pedig már 30 millió forintra ugrik a tartozása, pedig semmi más nem történt, csak változtak az árfolyamok.

A frankageddon legtöbbünknek ma már csak gazdaság-történelem, de még mindig van egy csoport, akiket a mai napig kísért ez a nap.

Amíg kiszámítható volt a Svájci Nemzeti Bank árfolyam-politikája, sok magyar magánügyfél ült frank eladási pozícióban. (Komoly befektetési alapok is arcra estek, de most nem velük fogunk foglalkozni.)

A frankeladók abban bízhattak, hogy nem futnak kockázatot, mert amíg ez a rendszer fennmarad, 1,20-nál nem lesz erősebb a frank.

Ezért többféleképpen is megjátszották ezt az „árfolyamfalat”, de alapvetően abban bíztak, hogy 1,20-nl nem lesz erősebb a frank. Nem voltak teljesen óvatlanok, tudták, hogy a rezsim változhat, ám azért, hogy ilyenkor se legyen semmi bajuk, veszteség-maximalizáló likvidálási szinteket (stopokat) állítottak be. Tudták, ha a svájciak eltörlik a küszöböt, akkor bármi megtörténhet, de ha 1,195-ös árfolyamon likvidálják a pozícióikat, nagy bajuk nem lehet.

Sorban állnak az ügyfelek egy genfi pénzváltó előtt 2015. január 16-án. Az előző nap a svájci jegybank a Svájci Nemzeti Bank eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét és az ez után megerősödő frank miatt a svájciaknak előnyös a frankjukat euróra váltani.

Sorban állnak az ügyfelek egy genfi pénzváltó előtt 2015. január 16-án. Az előző nap a svájci jegybank a Svájci Nemzeti Bank eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét és az ez után megerősödő frank miatt a svájciaknak előnyös a frankjukat euróra váltani.

Fotó: Martial Trezzini / MTI / EPA

Ezeket az ügyleteket sokan csinálták, a magánszemélyek elsősorban a Buda-Cash, a Quaestor, de akár az Erste, vagy az Equilor cégeknél is, és a magyar brókercégek jellemzően a legelterjedtebb online brokering rendszert, vagyis a dán Saxo megoldását használták. A magyar ügyfél közvetlenül a magyar brókercéggel volt kapcsolatban, a magyar brókercég pedig, az azóta egyébként kínai tulajdonba került dán céggel.

Beütött a krach

Amikor aztán megtörtént a január 15-i bejelentés, az árfolyam földcsuszamlásszerűen elrobogott egészen 1,20-ról, 0,8-ig. A magyar ügyfelek nyugodtak maradtak, hiszen abban bízhattak, hogy a beállított likvidálások életbe lépnek.

Igen ám, de aznap a Saxo rendszere lefagyott és nem zárt 1,195-ön, hanem csak lényegesen lejjebb. A későbbi rengeteg jogi eljárás (Svájcban, Dániában, Angliában) nem teljesen egységesen ítélte meg, hogy az ebből fakadó veszteségét a dán bank átháríthatta-e az ügyfeleire, mint valami rendkívüli, kikerülhetetlen esemény következményét, vagy neki kellett volna benyelnie a nagy mínuszt, de azért az eljárások szinte kivétel nélkül az ügyfeleknek adtak igazat.

Mindenesetre a Saxo előbb kiértesítette a megdöbbent magyar ügyfeleit, hogy más árfolyamokon sikerült csak likvidálnia a pozíciókat, olyan árakat közölt, amellyel az ügyfelek a beállított, legfeljebb 5-20 százalékos veszteség helyett 50-70 százalékos veszteséget szenvedtek volna el.

000 15Q1W0

Fotó: Eric Piermont / AFP

A magyar ügyfelek szerint már ez is teljesen jogtalan volt,

a Saxo ugyanis korábban írásbeli garanciát vállalt arra, hogy az ügyfelek akár el is mehetnek nyaralni, ők teljesítik az úgynevezett stop-loss megbízásokat.

Ám a rémálomnak még nem volt vége, mert este jött még egy kör, a Saxo korrigálta magát, és azt közölte, hogy valójában ott sem sikerültek az üzletek, ahol először közölte, hanem sokkal nagyobb, nyolcszoros-tízszeres veszteséget jelentettek. Ha például valaki 1,195-re állította be a pozíciózárást, első körben kapott egy 1,16-os, majd második körben egy 0,9-es árfolyamot.

Magyarul, ha valaki 5 millió forintot fektetett be, este kapott egy értesítést, hogy mindent elbukott, de még legyen kedves 50 millió forintot behozni.

Jogi eljárások

Ezt az ügyfelek többsége természetesen nem tette […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/02/17/ot_eve_szallt_el_a_svajci_frank_tobb_ezer_magyarnak_meg_ma_is_errol_szol_az_elete/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kurd pásztorfiú, aki dollármilliárdos lett, és most újraírná, hogy miért is kellenek cégek

A kurd pásztorfiú, aki dollármilliárdos lett, és most újraírná, hogy miért is kellenek cégek

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Kézikönyv …