2020. február 21., péntekMa Eleonóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2020.02.21. Eleonóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az ország, amely megmutatja, hogyan kell néhány évente csődbe menni

Hirdetés

Az ország, amely megmutatja, hogyan kell néhány évente csődbe menni

Latin-Amerikában nehéz dolga van annak a politikusnak, aki regionális vagy akár világszinten is kirívó teljesítményt akar elérni, hiszen elég nagy a konkurencia. Ha valaki a jobboldalon akar érvényesülni, akkor nehéz labdába rúgni az esőerdőirtó szélsőjobbos brazil elnökkel, Jair Bolsonaróval szemben. Ha valaki a balszélről próbálja tönkretenni országát, akkor pedig a venezuelai bolivári szocializmus jelent überelhetetlen teljesítményt.

Hirdetés

Ugyanakkor a napokban visszatért a pályára a dél-amerikai önsorsrontás talán legkonzisztensebb képviselője, a látványos válságokat és államcsődöket futószalagon szállító Argentína is.

Az ország az elmúlt 70 év harmadát recesszióban töltötte, az ezredforduló óta kétszer, függetlensége elnyerése (1816) óta hétszer ment már csődbe, és a piaci félelmek szerint nemsokára jöhet a következő csőd. 

A gazdaság recesszióban van, az argentin peso tavaly 50, idén további 30 százalékot gyengült a dollárral szemben, az infláció 54 százalék, miközben az ország minden idők legnagyobb IMF-hitelét és az azzal járó megszorításokat nyögi. A piacok azonban a múlt héten nem is a stabilan rossz gazdasági adatok miatt pánikoltak be, hanem mert attól tartanak: nemsokára még sokkal rosszabb lesz a helyzet. 

A félelmek alapja, hogy a gazdaság rendberakását hirdető jobboldali elnök, Mauricio Macri brutális vereséget szenvedett az augusztus 11-i előválasztáson: mindössze 32 százalékot kapott, és 16 százalékponttal maradt alul a balos kihívópárossal, köztük a most alelnökjelöltként induló korábbi elnökkel, a tizenegy korrupciós ügyben is gyanúsított Cristina Fernández de Kirchnerrel szemben.

Mauricio Macri

Mauricio Macri

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Bár az előválasztás tét nélküli (csupán az alacsony támogatottságú jelöltek kiszűrésére szolgál), elemzők szerint nem reális, hogy Macri behozza hátrányát az októberi választásokig. A piacok pedig a baloldal visszatérésével a Macri alatt megindult reformok visszavonását és a csődhöz vezető korrupció és populizmus visszatérését várják.

Félelem és reszketés

Hogy a befektetők mennyire félnek Kirchner és a baloldal visszatértétől, azt jól jelzi, hogy az irányadó argentin tőzsdeindex, az S&P Merval Index értéke az előválasztást követő napon (dollárban kifejezve) 48 százalékot esett. A Bloomberg gyűjtése szerint

ez 1950 óta a második legnagyobb egynapos tőzsdei zuhanás volt a világon,

egyedül Srí Lankán sikerült ennél is nagyobb krachot elszenvedni (1989-ben, a polgárháború közepén). A második helyen pedig eddig is Argentína állt: 2002-ben, az aktuális államcsőd idején ugyanezen tőzsdeindex egy nap alatt 45,2 százalékos mínuszt hozott, most ezt sikerült egy kicsivel überelni. (Azóta a tőzsde először kicsit magához tért, de a hét elején folytatta a csökkenést, bár a korábbinál enyhébb ütemben.)

Ebből az is látszik, hogy az ország gazdasági gondjai nem ma kezdődtek. 1989-ben például a hiperinfláció vitte padlóra Argentínát, a legutóbbi nagy válságot 2001-2002-ben élték át, amikor az ország minden idők legnagyobb államcsődjét szenvedte el, 95 milliárd dollárnyi államadósságát nem tudta visszafizetni. 

A csődöt követően Argentína a világgazdaság (a nyugat hitellufin alapuló) pénzbősége és a kínai beruházási láz által felnyomott nyersanyagáraknak köszönhetően valamelyest rendbe kapta magát. A baloldali Néstor Kirchner elnöksége alatt (2003-2007) évi átlagos 9 százalékos növekedést produkáltak, a munkanélküliség 22-ről 7 százalékra, az államadósság a GDP 152 százalékáról 50 alá csökkent. A lendület a 2008-as válság és az azt követő nyersanyagáresés ellenére 2011-ig kitartott, utána viszont egyértelművé váltak a Kirchnert 2007-ben az elnöki poszton váltó felesége, a már említett Cristina de Kirchner populista gazdaságpolitikájának gyengeségei.

A baloldal bizonyított

A baloldal egyfelől klasszikus osztogatással, mindenekelőtt a rezsi- és üzemanyagárak (gyakran a kitermelési költség alatti) állami leszorításával próbálta fenntartani a szegényebb rétegek életszínvonalát és saját népszerűségét. A rezsitámogatások rendszere valóban fontos része volt az államcsőd utáni társadalmi válság kezelésének, ám később már a gazdasági gondok tünete lett: a magas növekedés magas inflációt hozott, az elszaladó (hivatalosan évi 20 százalék körüli, nem hivatalosan magasabb – Kirchnerék egyik kedvelt lépése volt a nem tetsző statisztikák meghamisítása) áremelkedés pedig érzékenyen érintette a szegényeket. 

Másfelől Cristina de Kirchner az ország bonyolult problémáira egyszerű megoldásokkal próbált reagálni. A reformok helyett tőkekiviteli-, export- és importkorlátozásokkal, a magánnyugdíjpénztárak és a jegybanki tartalék lenyúlásával és a YPF olajcég államosításával próbált úrrá lenni az adóssághelyzeten és az infláción. Ezek azonban a magánszektor megfojtását, a beruházások befagyását és a növekedés megakadását hozták, miközben a fedezet nélküli jóléti programok és a nemzetközi környezet romlása miatt ismét a tönk széle felé kezdett sodródni a kiköltekező, egyúttal a nemzetközi tőkepiacoktól korábbi csődje miatt elzárt ország. Miközben a Kirchner-rezsim korrupciós ügyeiről is egyre többet kezdtek cikkezni.

Cristina Fernández de Kirchner

Cristina Fernández de Kirchner

Fotó: Daniel Jayo / Getty Images Hungary

2014-ben pedig ismét kisebb technikai csődhelyzetbe került Argentína, amikor egy – egyébként valóban minimum etikátlan üzleti stratégiát folytató – amerikai tőkealappal zajló vitájuk miatt nem voltak hajlandók törleszteni adósságuk egy részét. (Erről annak idején részletesen is írtunk.)

Ebben a helyzetben jutott hatalomra 2015-ben MauriCio Macri, akit a nemzetközi gazdasági sajtó megmentőként üdvözölt.

Macri kemény strukturális reformokat ígért, és ezeket javarészt be is tartotta: véget vetett a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/08/21/argentina_peso_valsag_inflacio_mauricio_macri_christina_kirchner_adossag_allamcsod/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Még drágább az életed: feléledt a magyar infláció

Még drágább az életed: feléledt a magyar infláció

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek. Feliratkozom! Idén …