2020. január 20., hétfőMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 312,00 Ft
2020.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 312,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az igazat mondd! – a devizahitelről is

Hirdetés

Az igazat mondd! – a devizahitelről is

A BLOGRÓL

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

Hirdetés

A visszaemlékezés szubjektív műfaj – s bármennyire igaza van ebben Király Júliának, a fent idézett József Attila-i intelemre is illik törekedni –, ugyanis a dokumentumok egyoldalú leírása és az azokhoz fűzött megjegyzések (a szépirodalmi analógiák kivételével) már nem a szubjektivitáshoz, hanem a féligazságokhoz sorolhatók.

(Francis Bacon szerint „Könnyebben elhisszük azt, amit igaznak óhajtunk … gyakran fel sem ismerhető módon torzítja el és fertőzi meg értelmünket az érzelem ….”). A féligazságot (értelmező szótár szerint: a félrevezető állítást) az olvasók számára segítő szándékkal kötelező helyreigazítani.

Király Júlia „A tornádó oldalszele” című könyve, és különösen az annak kapcsán adott interjúi számos féligazságot tartalmaznak, illetve elhallgatnak fontos tényeket. Ezekre világítok rá az alábbi írással.

Az összes lehetséges részletkérdést megelőzően fel kell tenni és meg kell válaszolni, mi indította el, s tette vonzó, piacképes termékké a deviza-, azon belül elsősorban a svájci frank, másodsorban az euró és harmadsorban (az időszak vége felé) a jen alapú hitelezést? A válasz röviden: a kamatkülönbség. Kissé hosszabban: a kereskedelmi bankok profitorientált vállalkozások, amelyeknek a részvényesek felé elszámolási kötelezettségük van. Közöttük a piaci verseny ugyanolyan természetes jelenség, mint az autógyárak közötti konkurencia (új karosszéria, új technikai megoldások stb.).

Az osztrák bankok már a kilencvenes években a svájci határ mellett célszerűen elkezdték a bérük devizaneme alapján fedezett és így kockázatmentes svájci frank hiteleket az osztrák ügyfeleknek folyósítani. Majd ezt követően ezt a hitelezési gyakorlatot Kelet-Ausztria felé is terjesztették, figyelmen kívül hagyva, hogy az euróbért kereső osztrák adósoknak a nem túl jelentős euró és svájci frank kamatkülönbözet előnyéért már árfolyamkockázatot is viselniük kellett.

GettyImages-170471951

Fotó: Getty Images Hungary

Nem meglepő, hogy a hazai osztrák leánybankok a forint és a svájci frank nagymértékű kamatkülönbözetét kihasználva a svájci frank alapú hitelezést itthon is elkezdték. A sikeres akció a jelzáloggal fedezett lakáshitelek piacvezetőjénél, az OTP Banknál azonnal piacvesztést okozott. Elképzelhető, hogy a Bank elnök-vezérigazgatója a menedzsmenttel együtt cselekvés helyett csupán csodálkozva regisztrálja a tőzsdén jegyzett OTP részvények esését? Ismerve a Bank döntési mechanizmusát, Király Júlia állítása, mely szerint kezdetben a Bank egyik vezérigazgató-helyettese akadályozta meg a svájci frank alapú hitelezést, képtelenség. Ha a menedzsment egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2019/07/11/banfi_tamas_kiraly_julia_konyv_reflexio_visszatekintes_velemeny_kritika/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így leszünk a napelemek, az atom és a palagáz országa 2030-ra a kormány szerint

Így leszünk a napelemek, az atom és a palagáz országa 2030-ra a kormány szerint

A független újságírás nemcsak a kormánytól független, de minden más direkt politikai szándéktól is. Támogass …