2019. december 10., keddMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Az európai síelés napjai meg vannak számlálva

Hirdetés

Az európai síelés napjai meg vannak számlálva

Ha mostanában kezdett síelni, vagy már tud, és úgy érzi, hogy van még egy-két évtized a térdében, viszont nem tervez Észak-Amerikába vagy Japánba költözni, akkor van néhány rossz hírünk.

Hirdetés

  • Az Alpok átlaghőmérséklete a globális átlag kétszeresével, 2 Celsius-fokkal nőtt az elmúlt 120 évben.
  • 1960 és 2017 között az átlagos alpesi síszezon 38 nappal lett rövidebb: manapság a havazás 12 nappal később kezdődik és a pályák 26 nappal hamarabb olvadnak le, mint az 1960-as években, amikor a síelés elkezdett tömegsporttá válni.
  • A francia Alpokban az átlagos éves hómélység ugyanezen időszakban 64 centiméterrel csökkent, a mélyponton, 2015/2016-ban az átlag ötöde hullott csak.
  • A kilátások pedig egyre rosszabbak: egyes előrejelzések szerint 2100-ra gyakorlatilag eltűnik a hó 1200 méter alatt – azaz a nyugat-európai síterepek átlagos magasságán.
  • Az Alpok hórétege további 70 százalékkal csökken majd, a század közepére a 4000 Alpok-beli gleccser fele, a végére kétharmada el fog tűnni.

A következő évtizedekben tehát (az egy-egy, a tavalyihoz hasonlóan kiugró hóhozamú évtől eltekintve) egyre nehezebb dolga lesz annak, aki Európában szeretne síelni. Ezt jelzi a síelők számának csökkenése is: 2008 és 2017 között 175-ról 150 millióra csökkent az éves síutazások száma Alpokban, és bár az utóbbi két év jó szezonja kis növekedést hozott a mélypontról, az aranykornak látszólag vége van. 

A hosszú távú trendek nemcsak a síelők, hanem természetesen a síterepek számára is problémát okoznak. Franciaország és Ausztria (az Egyesült Államok után) világ második és harmadik legnagyobb síturisztikai szektorával bírnak, évi 51-53 millió síutat fogadnak, Olaszország és Svájc (Japán mögött) a negyedik és ötödik helyen állnak 23-27 milliós éves látogatásszámmal. Az Alpok adják a globális síturizmus 44 százalékát, és bár az európai piac pontos méretéről nem igazán vannak információk, az biztos, hogy nagyságrendileg eurótízmilliárdos bizniszről van szó. (A franciánál nem sokkal nagyobb amerikai sípiac éves forgalmát 10-20 milliárd dollár közötti összegre taksálják, a globális sípiac értéke 70 milliárd dollár körül mozog.)

Sok műhó

Bár felmérések szerint a síterep-üzemeltetők relatíve szkeptikusak a klímaváltozás rövid távú hatásait illetően, és nem hisznek a közelgő katasztrófában (a linkelt tanulmány szerzői pedig azt is megjegyzik, hogy ezt annak fényében részben jogosan teszik, hogy a médiában megfuttatott rémisztő előrejelzések korántsem kikezdhetetlen kutatásokból származnak), azért az utóbbi években elkezdtek felkészülni a hószegényebb jövőre. 

A legfőbb, klasszikus eszközük a műhó, illetve a műhó-termelés innovációja. A legelterjedtebb módszer a klasszikus hóágyúzás: európai és amerikai síterep-üzemeltetők manapság évi százmillió eurós nagyságrendű összegeket fordítanak a hóágyú-infrastruktúrájuk javítására.

Az probléma csak az, hogy ez sem klímabiztos, és bizonyos szinten túl nem is éri meg.

A hóágyúzás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizet nagy nyomású sűrített levegővel szétporlasztják és a levegőbe permetezik, ahol a vízcsepp jégszemcsévé fagy, és a földet érésig még egy kevés vizet magára gyűjtve hókristállyá alakul. A hozam növelése értekében legtöbb helyen a vízbe olyan fehérjéket kevernek, amelyek magként szolgálnak hókristály-képződéshez, tehát a fehérjére fagy fel a porlasztott víz. Ehhez viszont rengeteg víz, rengeteg energia (hiszen a vizet fel kell pumpálni a hegyre), g pénz, valamint alacsony hőmérséklet és páratartalom (azaz alacsony nedves hőmérséklet) kell. Fagypont feletti időben ez sem megoldás, miközben a magas energiahasználat hozzájárul a természetes havat kinyíró éghajlat-változáshoz.

D  NL20141227012

Fotó: Nagy Lajos / MTI

Részben a dolog költségei miatt több új módszerrel is próbálkoznak a hóágyúzás mellett. Az egyik ilyen a “hótermesztés”, illetve pontosabban a tavalyi hó megőrzése. A franciaországi Courchevelben a szezon végén mintegy 20 ezer köbméter maradékhavat gyűjtenek össze a pályákon, amit aztán napfény-visszaverő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/08/12/sieles_klimavaltozas_alpok_ho_hoeses_eghajlat-valtozas_havazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

New Yorkban is lesz egy új bázisa az Amazonnak

Az amerikai e-kereskedelmi vállalat bérleti szerződést írt alá egy manhattani irodaházzal, ahol a cég több …