2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / “Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó”

Hirdetés

“Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó”

gyetlen év alatt csaknem tízezerrel bővült az építőipari vállalkozások száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összegzése szerint a növekmény nagy részét az önálló vállalkozók teszik ki: 2017-hez viszonyítva 7700 ilyen egyszemélyes vállalkozás jelent meg a piacon, számuk ezzel csaknem 52 ezret tesz ki. A múlt év végén összességében 102 ezer építőipari céget tartottak nyilván, ami tízszázalékos bővülés 2017-hez viszonyítva- írja a Magyar Nemzet.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint a jelenségnek két oka van: az egyszemélyes vállalkozások hátterében sokszor adózási ok húzódik meg, mivel a katás egyéni vállalkozók, ha túllépik a 12 millió forintos bevételi határt, feleségük vagy gyermekük nevére is vállalkozást indítanak.

A másik ok szakmai: jelenleg könnyű munkát szerezni, ezért több szakmunkás gondolja úgy, hogy a saját maga főnöke szeretne lenni. Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó – mutatott rá Koji László, hozzátéve, hogy az ilyen vállalkozók nagy részének semmilyen vállalkozói ismerete nincs, nem rendelkezik pénzügyi tartalékkal, a kötelező felelősségbiztosításról és más munkaegészségügyi kérdésről nem is beszélve.

Az ÉVOSZ kötelező vállalkozói képzést szorgalmaz, már csak azért is, mert sűrűn érkeznek piaci-­jogszabályi változások, amelyeket sokan nem tudnak követni. Az efféle képzések a kóklerek kiszűrésében is nagy segítséget jelentenének – hangsúlyozta Koji László. Az ÉVOSZ elnöke szerint el kellene érni, hogy az olyan mikrovállalkozásokat, amelyek hajlandók közösen képzéssel, innovációval foglalkozni, azoknak ezt a fajta „közös fellépését” vissza nem térítendő támogatással is ösztönözze az állam. Emellett a közepes cégeket is ösztönözni kellene, hogy együttműködésekkel úgymond magukkal húzzák a kicsiket – mutatott rá Koji László, hangsúlyozva, hogy e felvetések jó eséllyel bekerülnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetésével készülő Építésgazdasági stratégiába.

Hirdetés

Fontos lenne elérni, hogy olyan szervezeti struktúra legyen az építőiparban, hogy a cégek önmagukban vagy kisebb csoportokba összeállva alkalmasak legyenek összetett, nagyobb léptékű feladatok ellátására. A speciális szakipar ma annyira elaprózódott, hogy például egy lakásfejlesztésnél nyolc-tíz kisvállalkozást kell egybefogni a befejező feladatokra – mondta Koji László a lapnak.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20190422_Attol_hogy_valaki_jo_festo_vagy_burkolo_meg_nem_lesz_jo_vallalkozo#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csúcson jár a csok az országban

Csúcson jár a csok az országban

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2020 …