2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Amerika legrégebbi fegyvergyárát a saját befektetői lőtték agyon

Hirdetés

Amerika legrégebbi fegyvergyárát a saját befektetői lőtték agyon

2014–ben Huntsville alabamai kisvárost felrázta egy hír: a legrégebbi amerikai fegyvergyártó, a Remington új gyárat nyitna a településen. Azt is tudni lehetett, hogy egy korábbi autógyár telephelyét nézték ki, és viszonylag jó, 19,5 dolláros órabért ajánlanak a munkásoknak. Nem hiába örültek a helyiek, amikor eldőlt, náluk nyílik meg az új fegyverüzem. 

Akkor még nem sejtették, hogy ez lesz a város történetének egyik legnagyobb katasztrófája.

Hirdetés

A New York Times részletes cikkben mutatta be, hogy amilyen pozitívnak tűnhet elsőre egy kisváros számára, amikor egy hatalmas, rengeteg millió dollárt mozgató cég odatelepül, az óriáscégeknek annyira könnyű visszaélniük a kiszolgáltatott települések helyzetével.

Kóla, puska, hajnyíró

A Remingtont a magyarok a hajszárítókról és szakállvágókról ismerhetik közelebbről, de Hunstville az Egyesült Államokban, ráadásul az ország déli részén van, ahol a cég jóval ikonikusabb termékeit készítették: shotgunt, pisztolyokat, vadászpuskákat és az amatőr tömeggyilkosok nagy kedvencét, az AR–15–höz hasonló félautomata fegyvereket.

A polgármester büszkén jelentette be a városi lapban, hogy igaz a hír, a Remington úton van, az új munkahelyeken átlagosan 42,5 ezer dollár lesz az éves kereset. A Remington összesen 1800 állás létrehozását ígérte a beruházással.

A gyár felépült és működni kezdett, a céget pedig hamar a szívükbe zárták a helyiek. Huntsville legmenőbb éttermében ha valakin Remington feliratú póló vagy cowboy–kalap volt, egyből a legjobb asztalhoz kísérték. A legnépszerűbb fegyverboltokban kiemelt helyen, külön polcon hirdették az alabamai gyárban készített Remington termékeket. A cég nagyon sikeres évet zárt 2015–ben, 809 millió dolláros bevétel mellett 191 dolláros profitot ért el, igaz, ez nem csak a hunstville–i gyárnak volt köszönhető.

Semmi sem utalt arra, hogy a Remington sikereit bármi megtörheti. Pláne arra, hogy a cég nagyon hirtelen, 3 év alatt csődbe megy.

A fegyvergyárat megette az alvilág kutyája

Amikor a Remington telephelyet nyitott Alabamában, már gyakorlatilag önálló cégként nem létezett. Az ókori görög mitológiában az alvilágot őrző, háromfejű kutyáról elnevezett Cerberus Capital Management, egy manhattani befektetőalap már 7 évvel korábban felvásárolta a fegyvercéget.

A Cerberus alapítója, Stephen Feinberg tőkealap–kezelőként azzal alapozta meg a karrierjét, hogy nagyon kockázatos, emiatt magas hozamú befektetésekre beszélte rá az üzletfeleit. Kiszemelt különböző, rosszul teljesítő vagy már eladósodott üzemeket, amiket olcsón meg lehetett vásárolni. A felvásásárlás után ezeket a cégeket átvizsgálták, a veszteséges elemeket levágták a cégtől, elbocsátották a dolgozók egy részét, a nyereséges részlegeket pedig megtartották, esetleg továbbadták egy másik vállalatnak. Ha nem volt sikeres az átalakítás, akkor kirúgták az alkalmazottakat és bezárták a céget.

Viszont amikor sikerült egy veszteséges cégből kihámozni egy nyereséges üzletágat, az óriási profitot hozott. Feinberg legsikeresebb tranzakciója egy autókölcsönző–céghez kötődik. 2003–ban a csődeljárás alá került National Car Rental nevű vállalatot megvásárolta 230 millió dollárért, négy évvel később 3 milliárdért adta tovább az Enterprise Rent–A–Car nevű versenytársának.

A Cerberus a fegyvergyártásba is hasonló módon szállt be. Először 2006–ban vásároltak meg egy Bushmaster nevű kisebb, félautomata fegyvereket gyártó céget, 2013–ra pedig már 18 kisebb–nagyobb fegyverüzemet birtokoltak. Ezek között már ott volt a Remington is, a tőkealap fegyvergyártási portfóliójának a koronaékszere. A felvásárlásokat mindenhol a cégek veszteségesebb ágainak levágása követte, közel 600 fegyvergyári munkás vesztette el a munkahelyét azután, hogy cégét felvásárolta a tőkealap.

A művelet sikerrel járt, a Cerberus fegyverekkel foglalkozó része stabilan termelte a nyereséget. Amikor a Remingtont megvették, a cégnek félmilliárd dolláros éves bevétele volt, ezt az átalakítások majdnem megduplázták. A 17 kisebb fegyvergyártó vállalattal egybeolvaszott Remington már 939 millió dolláros bevételt könyvelhetett el 2014–ben.

A cég forgalma olyan stabilan emelkedett, hogy az ekkor már a Cerberus által kijelölt menedzsment hazárdírozni kezdett. 2012–ben a nyereséges vállalat felvett egy jókora hitelt. Amikor a Remington üzeme megnyílt Huntsville–ben, a cégnek már 828 millió dolláros adóssága volt.

<img id="kep_szerkfoto_image_27686543" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/05/14/remington_fegyver_cerberus_alabama_fegyvergyar_tokealap_hunstville/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Leépítés? Hétvégén is dolgozunk – állítják a hazai bankok

Leépítés? Hétvégén is dolgozunk – állítják a hazai bankok

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …