2020. február 21., péntekMa Eleonóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2020.02.21. Eleonóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Álompályának tűnt, de fel kellett adniuk

Hirdetés

Álompályának tűnt, de fel kellett adniuk

Másfél éve mi is bemutattuk a hazai lehetőségeket, amiket állami és magáncégek nyújtanak azoknak, akik karrierjüket is feladva belevágnak egy új világba, és programozónak állnak. Úgy tűnik, ezen a téren szinte korlátlan a felvevő piac, a mai napig húszezer körülire becsülik azon be nem töltött munkahelyek számát, ahova programozókat várnak nem kis pénzért.

Hirdetés

Azóta már rengetegen elhelyezkedtek, sokaknak viszont csalódniuk kellett, mert a mesés kezdet után kiderült, a programozás sem fenékig tejfel, és az sem garancia semmire, ha az embernek egy 4-20 hónapos programozóiskolát sikerül elvégeznie. Az elmúlt hónapokban több emberrel beszéltünk, akik az egyik legnépszerűbb bootcamp, a Green Fox Akadémia elvégzése után próbáltak elhelyezkedni, és úgy érzik, nem ezt ígérték nekik.

Mielőtt az ő történeteikkel folytatódna a cikk, a megértéshez fontos tudnivaló, hogy ezek az iskolák rövid idő alatt rendkívül intenzív képzéssel olyan alaptudást nyújtanak, amivel már el lehet helyezkedni. Az iskolák között van olyan, amely eleve nem is iskolának indult, hanem például fejvadászcégként érzett rá arra, hogy milyen lehetőségek vannak a képzésben. A Green Fox is hasonló rendszerben működik: bevételük egyrészt a képzés díjából van, másrészt pedig a szerződött partnerektől, akik fejpénzt fizetnek az iskolának, ha az munkaerőt közvetít nekik. Ez is jelentős összeg.

A Green Foxban végzettekkel szigorú titoktartási kötelezettséget íratnak alá, így az alábbi történetek főszereplői nem a valódi nevükön nyilatkoznak, és a történet lényegét nem befolyásoló módon egy-két helyen megváltoztattuk az adatokat, hogy felismerhetetlenek maradjanak.

Ígéretes kezdés

Tamást a tavaly októberben induló, és idén márciusban végződő képzésre vették fel. 

A képzési konstrukciók közül azt a verziót választottam, hogy a képzés elvégzése után az iskola segítsen munkát találni a partnercégeinél. Cserébe a képzés vége után 3 hónapig önállóan nem kereshetek munkát, csak az iskola által felajánlott pozíciókat fogadhatom el, valamint a képzés befejezése után 1 évig önállóan csak az iskolán keresztül helyezkedhetek el a partnercégeknél. Ezek a feltételek nem ijesztettek meg, mivel előzetes érdeklődés alapján (illetve a szerződéskötéskor is) küldtek egy doksit, amiben több mint 60 magyarországi IT-cég volt feltüntetve mint partner, azaz mint potenciális leendő munkáltatóm. Köztük nagy nevek is, mint pl. a Google Magyarország. Eddig minden nagyon szuperül hangzott.

A leendő tanulóknak rendszeresen megrendezett infóesteken a Green Fox büszkén hirdette, hogy a frissen végzett programozók 90 százalék fölött kaptak az új végzettséghez passzoló munkát.

Bár konkrét állásgaranciát nem vállaltak – igazából most sem, csak ügyesen van megfogalmazva a vonatkozó rész –, ez az adat biztató volt, így belevágtam a képzésbe.

Tamás szerint nem sokkal a képzés indulása után tájékoztatták őket a majdani munkakeresés menetéről, de már ekkor is „árnyalták a reklámokban, tájékoztatókban szereplő adatokat: átlagosan 30 nap kell egy végzett hallgatónak az elhelyezkedésig, és hogy azokat is beleveszik a statisztikába, akik nem kértek elhelyezkedést. Azt is mondták, hogy a partnercégek összetétele változhat addig, mire mi odakerülünk. Ezeket az infókat 2-3 alkalommal elmondták.”

Kiszúrhat a hallgatókkal az 1 éves kizárólagosság

A képzés futószalagon zajlik, még nem végeztek, amikor már indult a következő úgynevezett kohort, így a képzés felénél tartottak, amikor az előttük lévő csoport végzett. Az ő tapasztalataik pedig már komoly figyelmeztetést jelentettek, hiszen  volt lehetőségük érdeklődni náluk, hogy

valóban olyan fényes-e a helyzet elhelyezkedés terén, mint amit az iskola kommunikál. Spoiler: egyáltalán nem.

És azt maguk is tapasztalták, hogy jó ideig 3-4 valódi érdeklődőnél többet az iskola sem tudott felmutatni. Ez azért jócskán elmaradt a felvételi környékén küldött 60+-tól. Kiderült, hogy a listán szereplő cégek nem mindegyike a szó köznyelvi értelmében aktív partner.

A több mint 60 megnevezett és feltüntetett partner közül csak 1-2 volt aktív státuszban, „emiatt volt szükség a sales osztálynak tárgyalások hadát lebonyolítani új cégekkel, hogy mire mi sorra kerülünk, legyen hova elhelyezni az 50+ frissen végzett, elhelyezést kérő fejlesztőt.”

Összesen nagyjából 8-10 cég volt végül, ahova elhelyeztek hallgatókat.

Tamásék záróvizsgája után 3 hónapos várakozás következett. Szerinte voltak olyanok, akik 1-2 hét után el tudtak helyezkedni, azonban „ők inkább a kisebbség”.

Eközben viszont Tamás és még néhányan egyetlen megkeresést sem kaptak az iskolától.

Hozzátenném, hogy a vizsgáim/záróvizsga eredményeim alapján az adott kohort élmezőnyében voltam, nem arról volt szó esetemben, hogy éppen átcsúsztam a minimális szinttel. Telt az idő, megkeresés továbbra sem jött.

Szerinte információt sem kaptak, és a reklámokhoz képest messze nem azt kapták, amire számítottak.

A nagy semmittevésben és várakozásban már egyesek megélhetése is kezdett felborulni. Információkat kértünk arról, hogy hogyan áll elhelyezkedés szempontjából a mi kohortunk és az egyel előttünk lévő kohort. A válasz pár nap múlva érkezett meg: ezeket az adatokat nem adják ki, mert belsős információ, de nyugodjunk meg, mert minden erejükkel azon vannak, hogy mindenkinek találjanak helyet.

Később kiderült, hogy az előttük végzettek 60 százalékát sikerült elhelyeznie az iskolának, az ő csoportjuk – kohortjuk – viszont 50 százalék alatt állt.

A reklámozott 90 százalékot bőven nem teljesítették. 3 hónappal később jelezték, hogy letelt az exkluzivitási időszak, kereshetünk munkát (nekem ekkor már volt munkaszerződésem – még a röghöz kötött időszak alatt szerződtem egy általam talált céghez), valamint emlékeztettek arra, hogy a partnercégekhez a végzéstől számított 1 évig nem mehetek önállóan dolgozni, csak az iskolán keresztül.

Tamás szerint ezzel az 1 éves kikötéssel az iskola a saját hallgatóit zárja ki egy csomó helyről, mert kevés a realitása annak, hogy egy junior programozói állást felajánló cég két jelentkező közül a greenfoxosat válassza, tudva, hogy még több százezer forintot kell fizetni jutalékként. „Merthogy a szerződésemben benne van, hogy ha partnercéghez az iskolát megkerülve megyek dolgozni, akkor kártérítést vagyok köteles fizetni az iskolának a szerződés megszegéséért (gyakorlatilag velem fizettetnék meg az elmaradt fejvadász-díjat)”.

Nem tartom fairnek azt sem, hogy 60-70 partnercéggel reklámozza magát az iskola, ellenben ezek közül valósan max 10 az, ami egy adott kohortban aktív státuszú. De azért mind a 70-ről – kis túlzással – le vagy tiltva 1 évig.

A képzés díját vagy előre, vagy utólag, részletfizetéssel lehet rendezni. Tamás szerint először az utólagos részletfizetést választókat helyezték munkába, amiben az a logika, hogy „náluk nagyobb a kockázat, az előre fizetők meg már úgyis rendezték a számlát, talán ők nem élveznek akkora prioritást”.

Junior pozícióra is tapasztalattal keresnek

Zsuzsa is arról beszélt először, hogy a képzéssel elégedett, „alapos kiválasztási folyamaton megy keresztül minden jelentkező, nem tudom, hogy ennek köszönhető-e, vagy a folyamatos csapatépítő alkalmaknak, coacholásoknak, de a csapat nagyon jól működött együtt, egészen közvetlen kapcsolat alakult ki mindenki között”. 

De a képzés után jött a „negatívum: egyértelműen az álláskeresés, illetve az általuk beígért állásszerzés segítése”.

Márciusban végeztem, és még most sincs munkám. 

Zsuzsa meglátása szerint habár konkrétan garanciát nem vállaltak arra, hogy általuk állást kapnak, de „a képzés előtti tájékoztató találkozókon, a weboldalukon, különböző cikkekben, illetve a képzés alatt is folyamatosan olyan statisztikákat és adatokat közöltek velünk, amelyek miatt joggal hihettük azt, hogy a képzés után majdnem biztos, hogy kapunk állást rajtuk keresztül. Általában azt kommunikálják, hogy a képzést elvégző hallgatók 90%-a kapott állást. Ez messze nincs köszönőviszonyban a valósággal, a mi évfolyamunkban talán max. 60% körül lehet, de lehet, hogy sokat mondtam”. 

A záróvizsgát követő három hónap alatt rengeteg partnercéget ígértek. 

A 3 hónap alatt 0, azaz nulla megkeresést kaptam, pedig jeleztem az iskolának, hogy a partnercégek közül melyik érdekelne, többször konzultáltam az illetékesekkel is, hogy mire számíthatok, hiába. Semmi konkrétat nem tudtak mondani, csak annyit, hogy kiküldték a profilomat, visszajelzésre várnak. A 3 hónap lejárta után, június elején elkezdtem aktívan állást keresni. Sajnos beleestem a pályakezdők ördögi körébe: tapasztalat nélkül nem nagyon vesznek fel sehova, de ha nem tudok elhelyezkedni, akkor hogyan szerezzek tapasztalatot? 

Sok esetben bár junior pozícióra kerestek valakit, de olyat, aki már rendelkezik tapasztalattal, mert jelenleg nincs kapacitásuk egy teljesen pályakezdővel foglalkozni, mentorálni, fejleszteni, írták neki. Ahol eljutott az 1.-2.-3. körig, és a szakmai tesztek jól sikerültek, végül ezekből a jelentkezésekből sem lett szerződés. „Az okát nem tudom”. 

Zsuzsa 10+ év munkatapasztalattal rendelkezik, így sok tapasztalata van állásinterjúkkal, és mint írja, eddig sosem jelentett gondot egy új állás megszerzése,

 de itt, valamiért nagyon leragadtam, és egyelőre nem látom a kiutat. A tavaly októberi iskolakezdés óta nincs keresetem, leszámítva azt a néhány megbízásos programozói munkát, amit a végzés óta ismerősöknek fusiban megcsinálok. A képzés majdnem 1,5 milliós díja és a lassan 11 hónapnyi megélhetés finanszírozása teljesen padlóra tett anyagilag. Elkeserítőnek érzem a helyzetet, mert az iskola által közölt statisztikák és adatok alapján arra számítottunk, hogy a végzés után 2-3 hónappal már lesz munkánk. Nem lett, nem csak nekem, többeknek sem. 

Zsuzsa most azt mondja, úgy érzi, hogy nagyon […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/08/22/green_fox_programozokepzes_junior_allas_munka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Távozik a legendás vezér, eladják a világhírű divatmárkát

Les Wexner milliárdos, a Victoria’s Secret és a Bath & Body Works anyavállalatának, az L …