2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Akár egy 2-3 éve felvett lakáshitelt is megérheti most lecserélni

Hirdetés

Akár egy 2-3 éve felvett lakáshitelt is megérheti most lecserélni

Aki lakáshitelt vett fel, az általában óriási megkönnyebbülést érez, hogy túl van az 1-2 hónapos procedúrán, és jó ideig eszébe sem jut feleleveníteni az izgalmas élményt. Pedig könnyen előfordulhat, hogy jelentős pénzügyi előnyt jelenthet egy jól időzített hitelkiváltás. Erre most remek lehetőség kínálkozik, akár azoknak is, akik csak néhány éve adósodtak el 10-15 évre.

Vegyünk például egy családot, akik 3 évvel ezelőtt hitelből vásároltak maguknak egy használt ingatlant. Ők akkor – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor 3 legjobb hitelajánlatának átlagát alapul véve – 3,8%-os kamattal tudtak felvenni 10 millió Ft lakáshitelt 20 éves futamidő és 5 éves kamatperiódus mellett úgy, hogy 300 ezer Ft nettó jövedelmet igazoltak a bank felé.

A család, ha nem tesz semmit, akkor még legalább két évig – a kamatperiódus végéig – az eredeti, 63 800 Ft-os havi törlesztőt fizeti. Ezt követően a kamat, ezzel együtt pedig a havi törlesztő változhat, mégpedig a jelenlegi várakozások szerint leginkább felfelé, azaz a következő öt évre nagyobb kiadást jelenthet majd a lakáshitel.

Mit tehet a család a jelenlegi helyzetben?

Egy 3 évvel ezelőtt lakáshitelt felvevő család egyfelől örülhet, hogy jókor vásárolt, hiszen három év alatt inflációval korrigálva is csaknem 60%-kal emelkedtek átlagosan a hazai lakásárak, de Budapesten 71%-os volt a drágulás. Ráadásul a havi hiteltörlesztőt is egyre könnyebb kigazdálkodniuk, mert a család nettó jövedelme az elmúlt 3 évben átlagosan 84 ezer Ft felett nőtt. (A KSH nettó átlagkereseti statisztikái szerint 28%-os volt 2016 óta az átlagos béremelkedés mértéke Magyarországon.)

Hirdetés

banki01

Két dologgal azonban számolniuk kell:

1. A példánkban szereplő család anno 5 éves kamatperiódusú hitelt vett fel (az új hitelek kb. 30%-a volt akkoriban ilyen), ami 2016-17-ben jó megoldásnak tűnt, mert akkor az alacsony kamatkockázatú lakáshitelek között az 5 éves kamatperiódusúaknál volt legerősebb a bankok árversenye. Így, aki nem akart a fix kamatért túl magas felárat fizetni, ilyen hitelt választott magának 2016-ban.

Mostanra a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/11/14/akar_egy_2-3_eve_felvett_lakashitelt_is_nagyon_megerheti_most_lecserelni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már a boltokban a magyar gyümölcspiac fenegyereke

Már a boltokban a magyar gyümölcspiac fenegyereke

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Szombattól …