2019. január 20., vasárnapMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A tengerben él, és iható tejet ad, mi az?

Hirdetés

A tengerben él, és iható tejet ad, mi az?

Peter van Wingerden holland mérnök újragondolta a tengeri tehén fogalmát. A mérnök 2012-ben a Beladon vízi építészeti cég munkatársaként a New York-i Hudson folyón épített egy lakótömböt. Ekkor csapott le a Sandy hurrikán. A mérnököt a tragédia elgondolkodtatta, rájött, hogy egy hatalmas, gazdag város milyen sérülékeny, hiszen New York gyakorlatilag azonnal élelmiszer-ellátás nélkül maradt. Állítólag innen jött az ötlet, amiből mára valóság lett, Rotterdamban év végéig megnyílik az első tengeren úszó tehenészet.

Közelebb, közelebb, legközelebb

Arra gondoltam, hogy az élelmiszert jó lenne minél közelebb előállítani a fogyasztókhoz”

– mondta az ötletgazda a BBC-nek.

Hirdetés

A helyi hatóságok sokáig óvakodtak a várható zaj- és szaghatások miatt, de a mérnök végül meggyőzte a hatóságokat: saját napenergia-ellátással, zöld hulladékok hasznosításával fogja eleinte 40 állattal előállítani a 800 liter tejet, a sajtot, illetve a gyümölcsjoghurtot.

Azt ígérte, hogy városi tehenészetként ő kevesebb csapvizet, vagy műtrágyát fog hasznosítani, ugyanakkor nem lesz a a környéken olyan kocsma, park, étterem, ahonnan ne fogadná örömmel a levágott és megrohadt füvet, vagy a bűzös ételmaradékokat.

A projekt kiötlője reméli, hogy háromszintes létesítményének a jövőben nőhet a kapacitása és mások is fantáziát látnak az úszó tehenészetekben.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2018/08/20/a_tengerben_el_es_ihato_tejet_ad_mi_az/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Bangóné Borbély Ildikó megkeresésére beérkezett az első rabszolgatörvényt elutasító nyilatkozat az egyik legnagyobb állami vállalattól, …